- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Мрзни, мрзни, вучји репу“: Путин о позицији Запада у сфери енергетике /видео/

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
Земље које покушавају да наметну своју вољу Русији у енергетској сфери сада нису у ситуацији да диктирају своје жеље, оценио је руски председник Владимир Путин на Источном економском форуму у Владивостоку. Он је истакао да би се положај Запада у сфери енергетике најбоље могао објаснити фразом „Мрзни, мрзни, вучји репе“ из руске народне бајке.
Говорећи о покушајима западних земаља да Русији наметну своје услове у сфери енергетике, Путин се присетио бајке „Лисица и вук“, упоредивши европске земље с вуком који је лакомислено довео себе у нелагодну ситуацију.
Путин је нагласио да ће Русији, уколико друге земље буду успостављале ограничења у вези с испорукама енергената, преостати само да им каже: „Мрзни, мрзни, вучји репе“.

„Они који покушавају да нам нешто наметну данас уопште нису у позицији да нам диктирају своју вољу. Нека, предомислиће се“, рекао је руски председник обраћајући се учесницима форума.

Према његовим речима, ограничења у сфери енергетике ће Западу оставити само две опције: или да субвенционише високе цене, што је лоше, јер неће променити понашање потрошача; или да смањује потрошњу, што је економски исплативо, али је опасно са социјалне тачке гледишта.
„Најбоље је држати се уговорних обавеза, одговарајућих правила и цивилизованих односа“, закључио је руски председник.
Путин је, такође, оценио да је одлука појединих земаља да уведе ограничења цена руских енергената „апсолутно глупа“ и да неће донети ништа добро њеним иницијаторима.
„Постоје уговорне обавезе, уговори о испоруци. И шта, усвајаће се некакве одлуке политичког карактера, које противрече уговорима? Ми их онда просто нећемо испуњавати. И уопште ништа нећемо испоручивати уколико то противречи нашим интересима, у овом случају економским. Ни гас нећемо испоручивати, ни нафту, ни угаљ, ни течни мазут – ништа нећемо испоручивати“, упозорио је Путин.
Прошле седмице министри финансија земаља „Групе седам“ сложили су се да уведу ограничење цене нафте из Русије. „Седморка“ ће забранити да се бродови који превозе руску нафту осигуравају по ценама које премашују утврђени лимит.
Америчка министарка финансија Џенет Јелен је навела да ће ограничење цена нафте из Русије допринети сузбијању инфлације у САД.
Из Кремља је саопштено да ће руска нафта, уколико не буде испоручивана Европи, кренути алтернативним правцима у земље које раде у складу с тржишним условима.
Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
РУСИЈА
Путин: Борељ само меље, да је живео у време Шпанског грађанског рата подржао би фашисте
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
РУСИЈА
Путин упозорава: Ако ограниче цене руских енергента, неће бити ни гаса, ни нафте, ни угља, ничега!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала