- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Нисмо добили стенограм Борељове изјаве, али нећемо дозволити да се та ствар не разјасни

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
Москва није добила стенограм изјаве шефа европске дипломатије Жозепа Бореља о Русији који је тражила, саопштило је руско Министарство спољних послова. Како се истиче, Москва неће дозволити да се та ситуација не разјасни. Борељ је дужан да објасни своје речи.
Портпаролка руског Министарства Марија Захарова рекла је да скандалозне високог званичника ЕУ изјаве сведоче о деградацији европске дипломатије.
„Очекујемо и инсистираћемо на томе да добијемо званични двојезични стенограм изјаве Бореља. Упутили смо Европској спољнополитичкој служби ноту са захтевом. Нећемо дозволити да се та ствар не разјасни, узећемо у обзир њихову реакцију када даље будемо градили односе са ЕУ. Они морају да нађу снаге да кажу истину и да то ураде јавно“, рекла је Захарова на брифингу за новинаре.
Подсетимо, Москва је затражила стенограм обраћања шефа европске дипломатије с јучерашње конференције у Прагу како би се утврдило да ли је назвао Русију „фашистичком“.
Наиме, одговарајући на питања европских посланика, који су од њега захтевали „конкретне акције против Русије“, Борељ је прешао на матерњи, шпански језик, објашњавајући да ће тако прецизније и брже одговорити на већи број питања.
Чешка страна је била задужена за превод на енглески језик, а у преносу се није чуло шта говори Борељ, него преводилац.
Током седнице естонски парламентарац је поставио питање користећи формулацију „фашистичка Русија“. Борељ је у одговору цитирао питање, помињући тај израз. Међутим, преводилац није нагласила да је то био цитат, те је то представила као изјаву Бореља. Према званичном преводу на енглески, шеф европске дипломатије је рекао да „не постоји конкретни план како победити фашистичку Русију и њен фашистички режим“.
Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
РУСИЈА
Путин: Борељ само меље, да је живео у време Шпанског грађанског рата подржао би фашисте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала