- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Терор вукова код Книна: Двоструко су већи него пре, имају гриву, нападају људе и стоку

CC0 / Unsplash/Chris Ensminger / Вук
Вук - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
Прави терор вукова влада у околини Книна – мештани сведоче да су двоструко већи него пре тридесетак година, да имају гриву и да то нису вукови који су раније живели на Динари. Звери нападају стоку, људе, па и децу, кажу мештани.
Код Кистања траје права битка на живот и смрт. Вукови, осим паса, нападају и човека. Мештанима Биовичина села, Кистања, причају како вукови нападају стоку свакодневно.
Становници овог краја у близини Книна огорчени су на државу јер је накнада за штету коју почини заштићена животиња премала и стиже касно, док је казна у случају да неко устрели или постави замку овој заштићеној животињи и до 6.000 евра.
„Мени вукови стално нападају стоку већ дуже време, а и до годину дана прође док нам не стигне накнада за штету коју почине вукови на овцама и козама. И та накнада је од само неколико стотина куна па до мање од хиљаду куна (130 евра)“, жали се Горан из села у кистањској општини.
Мештани Кистања тврде да данашњи вукови који су се спустили с Динаре нису исти као пре тридесетак година.
„Некад су били високи као пси, данас су двоструко већи и имају гриву. То су увезени вукови, можда из Канаде и Сибира. Не, то није вукопас, мешанац дивљих паса и вукова. Ови су увезени. Ужасно их је и видети, а камоли кад крену на вас и кад вас нападну“, причају пастири у селима код Книна.
Саша Штрбац из општине Кистање каже како су га напала два вука.
„Од једног сам се одбранио, а други је вук убио мог пса. То није једини пут да смо имали сусрет с вуковима. Напали су и дете“, испричао је Штрбац.
Саша Штрбац додаје да су му вукови појели више коза и јагњади и напали га. Спасао га је пас, мало штене азијског овчара...
„Средином јуна, око девет сати, на тридесетак метара од моје куће и 15-ак метара од главног пута, вукови су ме напали. Пре напада ту је прошло можда и 300 људи. Враћао сам стоку с испаше и два вука су кренула према мени, а три око стада. Од једног вука сам се спасио косијером, а другог је спречило моје троипомесечно штене које је вук ухватио у лету и убио га на лицу места. Да га није било, оборио би вук мене“, испричао је Штрбац.
Од државе није тражио одштету јер му неколико стотина куна није ништа у односу на млеко и све што у вредности од око шест хиљада куна добије од једне козе, али је огорчен. Уз то је Саша уплашен и то с правом након бројних напада. Наводи редом нападе вукова на том подручју последњих недеља.
„Прекјуче су напали вукови 81-годишњег пастира. Увек их је пет у чопору. Напао је вук и на Свилаји човека и дете код Сиња и другде. Вук се човека не боји јер је 20 година заштићен и не смемо му ништа“, каже Штрбац којем су недавно вукови кренули и на супругу док је с била с козама, а одбранили су је шарпланинци.
У Груловицима, Безбрадицама, Нунићу и у још неким од кистањских и книнских села, вукови су последњих недеља заклали више оваца и коза.
„Вукови ће из дана у дан правити све већу штету, а нападају и човека. Пастиру у Нунићу истргао је штап из руке. Вуку овде није место и треба га усмерити према Динари, где му је и станиште, те према суседном делу Босне и Херцеговине, а не да овде напада пет метара од куће. Старици од седамдесетак година напао је стоку на гувну“, рекао је Штрбац, преноси Вечерњи лист.
Чопор вукова - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
СРБИЈА
Вукови сеју страх у српском селу: „Искочио је испред мене на десет метара“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала