Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Велика православна светиња стиже у Београд /фото/

© Фото : Спутњику уступила Маријана Ћирић Јовановић Икона Покрова Пресвете Богородице „Кругосветна“
 Икона Покрова Пресвете Богородице „Кругосветна“ - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
У Србију ускоро стиже икона Покрова Пресвете Богородице названа „Кругосветна“, светиња која други пут у последњих пет година обилази цео православни свет. Икона ће у Београду бити изложена у Храму Светог Саве, Саборној цркви и Манастиру Раковица.
Икона би требало да стигне у Србију до 15. септембра у организацији Православног фонда „Под Покровом Богородице“, који је основан 2017. године у Русији. Идеја и циљ оснивача фонда била је да се око једне мисије окупи цео православни свет, а повод за покретање ове несвакидашње акције било је 100 година од почетка страдања и расељавања православног руског народа након револуције 1917. године.
Под покровитељством Фонда у Тројице-Сергијевој лаври у Русији осликана је икона Покрова Пресвете Богородице, названа „Кругосветна“. Око ове иконе окупљено је у мисији „Свети поход“ неколико десетина хиљада верника из целог света.
© Фото : Спутњику уступила Маријана Ћирић Јовановић Икона Покрова Пресвете Богородице „Кругосветна“
 Икона Покрова Пресвете Богородице „Кругосветна“ - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Икона Покрова Пресвете Богородице „Кругосветна“
Прва акција „Свети поход“. покренута је 2017. године. Икону из руке у руку преносе учесници акције, и у томе је права снага и посебност ове организације. На друго путовање око света икона је кренула 11. јуна 2019. године. За последње три године икона је већ посетила Северни пол и планину Елбрус, као и цркве и света места у САД, Јапану, Турској, Египту, Аустралији, Грузији, Италији, Јерусалиму, Белорусији, Украјини и на Филипинима. У јуну је икона путовала у Јапан, граничари су је однели на Курилска острва, а затим, након обиласка Русије, долази у Србију, са благословом српског патријарха Порфирија.
Руско-српско научно друштво Ломоносов Тесла ће у Србији дочекати „Свети поход“, након чега се планира да икона обиђе Косово и Метохију, Црну Гору, Републику Српску, Бугарску и Северну Македонију, где долази са благословом митрополита Македонске православне цркве Петра. Икона се након турнеје по Балкану враћа у Београд, одакле одлази у Јерусалим, где ће патријарх јерусалимски Теофил Трећи благословити трећи „Свети поход“.
Петра Коснић, иконописац - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
СРБИЈА
Слика иконе, а изгледа као модел: Упознајте Петру Коснић /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала