Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић израелском медију испричао да су му усташе убиле деду у Холокаусту

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић први пут је једном страном листу открио своју личну причу о томе како је његов деда убијен током Холокауста. Вучић је то рекао за израелски „Јерусалим пост“ и додао да се осећа као да је овај део историје скоро закопан и да се о њему не разговара.
Током Другог светског рата Хрвати су се још на почетку придружили нацистима, испричао је Вучић за „Јерусалим пост“ у интервјуу који је рађен преко Зума.
„Нацисти су бомбардовали Београд, али су ушли у Загреб и дочекао их је народ и формирали су нову државу, нову нацистичку марионетску државу, Независну Државу Хрватску, која је обухватала целу Босну и Херцеговину и велике делове данашње Србије. Главни задатак им је био да истребе све Србе“, казао је Вучић.
Вучић је наставио: „Мој отац је рођен овде у Србији јер су му Хрвати убили оца“, рекао је болно, оцењује израелски лист.

Деду су ми убиле усташе

Председник Србије је рекао да се још увек не зна где је тачно убијен његов деда.
„Постоје неки спискови који говоре да је убијен у логору Јасеновац (у Хрватској), али други (документи) говоре да је убијен на другом месту. У сваком случају, убиле су га усташке снаге“, казао је Вучић.
Усташе су биле хрватска фашистичка организација, формално позната као Хрватски револуционарни покрет. Њени чланови су током Холокауста убили стотине хиљада Јевреја, Срба и Рома, констатује израелски медиј.
Вучићева бака, и још неколико ухапшених у Босни, отерани су са свог прага и стигли су као избеглице у Србију, али је заједно са његовим дедом убијено 25 људи.
„Она је родила мог оца три, четири месеца касније“, присећа се Вучић породичне историје и додаје да је „било рођака који су страдали у Другом светском рату. Али као да сви то желе да забораве."
У тексту „Јерусалим поста“ наводи се да су 1992. године (Хрвати) спалили свих седам кућа Вучића, месну цркву и све остало на овом босанском подручју где је живела његова породица.
Вучић је рекао да се осећа као да је овај део историје скоро закопан и да се о њему не разговара.
„Мене (Хрвати) не воле јер сам сведок нечег другачијег од онога што су желели да покажу свету“, рекао је председник Србије.
Израелски лист помиње и Вучићеву намеру да приватно посети Хрватску у јулу и ода почаст деди који је убијен у логору Јасеновац.
Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић-Радман одговорио је на медијске написе о овој планираној посети и рекао да је „председник једне земље заштићена особа и да је за такав долазак потребно учешће хрватских власти“, подсећа „Јерусалим пост“.
„Три пута сам тражио од хрватских власти да ми дозволе посету логору Јасеновац“, рекао је Вучић и објаснио да је Јасеновац „један од најсмртоноснијих логора у Европи“.
„Јерусалим пост“ цитира и Ефраима Зурофа, директора Центра Симон Визентал у Јерусалиму, који је тим поводом рекао да је „важно дозволити свакоме да посети логор, а посебно да то може да уради председник Србије као лидер српског народа, али и као унук жртве“.

Срби су увек били блиски Јеврејима

Израелски лист објашњава да је Јасеновац био концентрациони логор основан у тадашњој НДХ у окупираној Југославији током Другог светског рата. Логор је деловао као део тадашњег усташког режима, који је био једина земља која је сарађивала са нацистима у управљању сопственим концентрационим логорима и логорима смрти. У логору Јасеновац убијено је стотине хиљада Срба, Јевреја и мањих етничких група попут Рома, наводи израелски медиј.
„Срби су се увек осећали веома блиским Јеврејима и ми волимо Јевреје. Немамо никаквих (антисемитских) покрета, немамо графита, ништа. То се никада није догодило (антисемитизам)“, рекао је Вучић.
Вучић је објаснио да постоје различите процене о броју убијених у Јасеновцу.
„Хрватски политички лидери, историчари и аналитичари увек су процењивали да је убијено на десетине хиљада. Али ми Срби то никада нисмо прихватили“, отворено је рекао Вучић и поделио да у Србији историчари процењују „на стотине хиљада људи који су убијени у логору Јасеновац“.
Председник Србије је рекао да је два пута питао кабинет хрватског премијера пре него што су најавили трећу посету, а да су Хрвати одговорили да „није право време за посету“.

Многи би желели да избришу шта је било у Другом светском рату

Према речима српског председника, „право питање” у вези са ускраћивањем његове посете Меморијалу холокауста је то што би „многи људи и многе земље желеле да избришу све што се десило у Другом светском рату.
„А ви, јеврејски народ, сте светионик за све остале који су страдали током рата. Видимо како сте се борили и како се још борите за истину. Ми нисмо у могућности да то урадимо на исти начин као ви. Али не можемо да поткопамо или потценимо сопствене жртве. Реч је о људима, о њиховим судбинама. Само сам хтео да одем тамо“, рекао је он и поделио да су после „они (Хрвати) започели најстрашнију кампању: ’Вучић је хтео да нас испровоцира‘“, цитирао је Вучић писање хрватских медија.
Вучић се захвалио Ефраиму Зурофу и додао како је и српска јеврејска заједница оштро одговорила на хрватску забрану.
„Дубоко смо им захвални јер знају како су се осећали и шта осећају данас. За разлику од многих других у Европи, ако дођете у Србију, нећете наћи више од 0,0000001 одсто (Срба) који би се усудили да кажу нешто против Јевреја. То није актуелна тема у овој земљи. Никада није било. Ти људи су као ми“, рекао је он о српској јеврејској заједници.
Ипак, Вучић је, говорећи о Холокаусту, признао чињеницу да Срби нису патили „у мери у којој сте ви патили“.
Израелски лист наводи и да је Србија прва земља која је после издавања Терезинске декларације донела закон о реституцији јеврејске имовине без наследника из периода Холокауста.

Не верујемо у политику санкција

Упитан да ли је сукоб између Русије и Украјине утицао на Србију или би могао да утиче на његову земљу у блиској будућности, Вучић је одговорио да се уздржава од „великих прогноза о будућности“. Рекао је да је „Србија подржала територијални интегритет Украјине, јер ни због случаја Србије, ни Резолуције 1244 није могла да подржи такву врсту упада на Украјину крајем фебруара ове године“.
Ипак, Србија је једна од ретких земаља у Европи која није увела санкције Русији. Разлог је, према Вучићевим речима, што је Србија деценијама била под санкцијама и само су обични људи од њих много страдали.
„Не верујемо у санкције, политику санкција, то је нешто слично вашем (израелском) сложеном положају“, рекао је српски председник.
Вучић је рекао да он и његова влада „улажу огромне напоре у покушају да се дође до својеврсног компромисног решења, што, како је рекао, није нимало лако.
„И надам се да ћемо моћи нешто да урадимо у годинама које долазе, али нисам увек оптимистичан политичар“, рекао је и додао да ће Србија увек бити спремна да очува мир, стабилност и спокој у региону, што је од највеће важности.
„Морамо да видимо како можемо да се позабавимо овим питањима, а да не повредимо људе“, поручио је.

Међународна кампања против Србије

Вучић је рекао и да се против њега и против Србије води међународна кампања и да су извештаји о могућем нападу Србије на Косово лажни.
„Само претражите Гугл и видећете да је у последњих шест-седам месеци било на хиљаде оптужби на рачун Србије јер се говорило да ће Срби напасти неке друге суседне земље или територије. Али у ствари, као што видите, то се није догодило. Мислите да се неко извинио због ове измишљотине? Не. То је као бескрајна и континуирана кампања против ове земље са истим обрасцем или истим приступом као што је била пре 10, 20 или 30 година”, истакао је председник Србије.
Он је закључио да је Србију много заболело што је Израел признао такозвану независност Косова и да се нада како ћемо моћи да обнављамо наше односе и успоставимо поверење, те да ће јеврејски народ увек сматрати правим пријатељем Срба, који ће увек бити на истој страни историје.
Председник Србије Александар Вучић у Председништву Србије - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
СРБИЈА
Вучић о забрани одласка у Јасеновац: Нисам хтео трећи пут да прихватим одговор „није време“
Јасеновац - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
РЕГИОН
Шта се крије иза новог антицивилизацијског потеза Хрватске против Србије
Ефраим Зуроф - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
СРБИЈА
Зуроф поручио хрватској амбасадорки у Израелу: Поништити одлуку о забрани посете Вучићу
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала