- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Захарова: Забраном уласка руских држављана у балтичке земље - ЕУ „закључава кавез изнутра“

© Fotolia / Mixa75Пасош Руске Федерације на мапи и путне карте
Пасош Руске Федерације на мапи и путне карте - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је одлуку балтичких земаља о ограничењу уласка руских држављана у Естонију, Литванију, Летонију и Пољску преко граница Русије и Белорусије, рекавши да оваквим поступцима Европска унија „закључава кавез изнутра“.

„Најокорелији непријатељи Русије у Европској унији, пре свега балтичке земље, које се нису задовољиле обуставом важећих споразума, отишле су корак даље. Сада на националном нивоу забрањују руским држављанима да прелазе њихове границе. Резултат тога је да Европска унија једноставно закључава свој кавез изнутра и самоизолује се како од Русије, тако и од осталог света, отежавајући пословну и приватну комуникацију међу народима на европском континенту, на простору Евроазије, кршећи принципе слободе кретања, који су били утврђени у документима ОЕБС-а“, истакла је Захарова током брифинга.

Она је додала да се ограничењима на улазак руских држављана у балтичке земље „крше сви принципи међународног права“.
Према њеним речима, Москва ће одговорити на ову одлуку балтичких земаља, одговор ће бити промишљен, пошто не планира да се затвара према становницима Европске уније.
Она је додала да ће одговор бити у складу са интересима Русије и њеног народа.

Сви који желе да посете Русију и својим очима се увере у њену културно-историјску оригиналност, моћи ће то да ураде, нагласила је Захарова.

Претходно је Министарство иностраних послова Летоније саопштило да су Виљнус, Рига и Талин постигли споразум о ограничењу уласка Руса преко границе између Русије и Белорусије.
Како су навели у Министарству, ова забрана се неће односити на: дипломатске делегације, возаче камиона и на грађане који прелазе границу због хуманитарних и породичних разлога.
Министри шефова дипломатија ЕУ су 1. септембра на неформалном састанку у Прагу донели одлуку да обуставе Споразум о олакшицама за издавање виза између Русије и ЕУ, али је издавање виза много дуже, сложеније и скупље. Договорили су се да Естонија и друге земље које се граниче са Русијом могу да ограниче улазак Руса на националном нивоу.
Пасош Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
РУСИЈА
Русима ће бити теже да добију шенгенску визу: Каква ограничења уводи ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала