Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Замајавање јавности: Приштина би у ЕУ али – може ли да прескочи пет чланица Уније

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIЗаставе ЕУ и Косова на главном тргу у Приштини
Заставе ЕУ и Косова на главном тргу у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
Најава Приштине да ће аплицирати за чланство у ЕУ је само замајавање јавности јер пет држава чланица Уније које нису признале лажну државу Косово то неће дозволити, уверен је Милован Дрецун, шеф Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије.
Привремене приштинске институције најавиле су да ће поднети захтев за чланство у ЕУ у току ове године. Ову вест објавио је заменик премијера привремене владе у Приштини Бесник Бисљими.

Косово не може у ЕУ

Милован Дрецун каже за Спутњик да је ово прича за чисто унутрашње политичке потребе Приштине.
„То је потез намењен њиховој јавности с обзиром да нису ништа урадили на побољшању квалитета живота људи нити на економском развоју, као ни на спречавању дискриминације, смањивању корупције и криминала. Сада када нема довољно струје, када неће бити довољно прехрамбених производа излазе са празном причом о томе да подносе захтев за пријем у ЕУ,“ наводи Дрецун.
Приштина je оформила крајем августа и Извршну комисију за чланство Косова у Европској унији (ЕУ), као први процедурални корак за припрему апликације за чланство у ЕУ. Такозвани премијер тзв. Косова Аљбин Курти рекао је да је Косово више од 15 година испуњавало критеријуме из Копенхагена, политичке, економске и секторске критеријуме ЕУ.
Застава Европске уније у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
СРБИЈА
ЕУ се обратила Приштини поводом промене регистарских таблица
С друге стране, из ЕУ се у више наврата чуло да нема ништа од пријема Косова у ЕУ док не испуни обавезе из Бриселског споразума. У светлу тога још су на чекању и за визну либерализацију за коју су давно аплицирали.

Маркетиншки потез

Дрецун каже да је најава из Приштине неутемељена и из других разлога.
„Овај потез Приштине је у супротности са чињеницама, а кључна је та да пет држава ЕУ не признаје Косово као државу. Те земље су непремостива препрека за било какво чланство лажне државе Косово у ЕУ. Тако да на ово треба гледати као на унутрашњи пропагандни потез власти у Приштини за своју јавност,“ напомиње он.
Самопроглашену независност Приштине нису признале Шпанија, Грчка, Румунија, Словачка и Кипар, а нема назнака да ће променити свој став, упркос томе што су косовски политичари у више наврата спекулисали да ће се то десити.
Застава Еу и сапроглашене државе Косово - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
СРБИЈА
Шифра „обе стране“: Брисел потврдио подршку радикалним потезима Приштине
Бисљими је о намери Приштине да поднесе захтев за чланство у ЕУ обавестио министра за европска питања Чешке Микулаша Бека на састанку у Прагу, преносе приштински медији. Чешка иначе председава Савету ЕУ до краја године, а на тој позицији ће је наследити Шведска.
Бисљими је рекао и да очекује напредак по питању визне либерализације. Он је нагласио да власти у Приштини „остају привржене општем оквиру правно обавезујућег споразума у дијалогу са Србијом, који доноси пуну нормализацију односа и који се заснива на међусобном признању, преноси Косово онлајн.
Заставе ЕУ и Косова на главном тргу у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
СРБИЈА
Приштина подноси захтев за чланство у ЕУ
Застава ЕУ на поду - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
СРБИЈА
Брисел може али неће: Борељ признао пораз преговарачког процеса Београда и Приштине под окриљем ЕУ?
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
РЕГИОН
Тајна бриселског „џокера“ за Косово: Нови мандат баш зато што није урадио – ништа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала