Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шифра „обе стране“: Брисел потврдио подршку радикалним потезима Приштине

© Flickr / Eric/WikipediaЗастава Еу и сапроглашене државе Косово
Застава Еу и сапроглашене државе Косово - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
Пратите нас
Забринутост Европске службе за спољне послове због, како кажу, недавне ескалације запаљиве реторике између званичника Косова и Србије, говори о пристрасности ЕУ која и на овај начин показује да подржава приштинску страну у њеним радикалним потезима и стратегији наметања решења и платформе на коју Србија не може да пристане.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Овако дипломата у пензији др Зоран Миливојевић гледа на саопштење бриселске спољнополитичке службе у којем се Београду и Приштини поручује да ће „обе стране бити сматране одговорним за било какву ескалацију која би довела до повећања тензија и могућег насиља у региону“.

ЕУ потврдила подршку Приштини

Према његовим речима, понавља се пракса реаговања западних центара моћи када је у питању ситуација везана за Косово и Метохију, где се Београд, по правилу, прозива на исти начин као и друга страна, иако ничим није допринео ескалацији нити је на било који начин учествовао у ситуацијама које могу да доведу у питање стабилност и безбедност у региону или на Косову и Метохији.
„То је одраз западног става према Београду и показатељ да и даље важе дупли стандарди, да и даље важи једна стратегија и политика западних центара моћи према Србији кад је реч о Косову и Метохији. Прозивање Србије и изједначавање Београда и Приштине је на линији оне стратегије која се заснива на концерту потврде косовске државности, односно признања Косова. То је, са једне стране, притисак на Србију, а са друге стране и јасан сигнал да Европска унија није непристрасна у целој причи“, указује саговорник Спутњика.
Интересантно је, додаје Миливојевић, да овакве поруке из Европске уније стижу у предвечерје сусрета у Бриселу где ће 18. августа, на позив високог представника за спољну политику Жозепа Бореља, разговарати председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти. То је, сматра искусни дипломата, јасан сигнал шта се у Бриселу може очекивати.
„Оно што се може очекивати је да ће изостати одлучујући притисак на приштинску страну, односно на Куртија и да ће Србија бити и овом приликом суочена са притисцима и покушајима намештања решења. То је већ уобичајена стратегија не само Брисела, него и Вашингтона, само се то сада диже на један виши ниво и добија на динамици и замаху из простог разлога што тема и Косова и Метохије и региона добија на значају у оквиру глобалних конфронтација руско-украјинског сукоба и специфичних интереса Запада за овај регион и за решавање такозваних незавршених послова, а у које спадају косовско питање и Босна и Херцеговина“, оцењује Миливојевић.

Обесмишљавање дијалога

На питање, колико овакви сигнали који долазе из ЕУ дају Београду ветар у леђа да покуша да се косовско питање врати у надлежност Уједињених нација и да ли је тако нешто уопште могуће, наш саговорник каже да подршка приштинској страни и Куртијевој политици произилази из чињенице да су Запад, Аљбин Курти и Приштина на истим позицијама и да имају исти циљ – потврду косовске независности.
Како каже, притисак у том правцу је константа, међутим, сасвим је извесно да уколико не буде напретка у дијалогу Београда и Приштине, он постаје обесмишљен.
„Видећемо шта ће бити 18. августа, али ако и ту не буде напретка онда се поставља питање да ли он у будућности има смисла, јер је сасвим очигледно да Европска унија није у стању да одговори задатку као посредник у дијалогу, као обавезујућа страна у, на пример, примени нечега што је раније било договорено и постигнуто када је реч о Бриселском споразум. Ако ЕУ то није у могућности онда је природно да се дијалог врати тамо где му је место, односно да се целина косовског питања врати у надлежност Уједињених нација и Савета безбедности, да се примени међународно право и Резолуција 1244“, сматра Миливојевић.
То је, уверен је саговорник Спутњика, једини начин да се гарантује мир и стабилност на овим просторима.
Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је саопштење Европске службе за спољне послове као „неслану шалу“.
„Пуних 175 дана Курти провоцира оружани конфликт са Србима. И то у години која ће остати упамћена као година у којој је истим тим Србима на КиМ одузео најосновнија људска права – забранивши им да гласају. Осим бескорисне писане изјаве, ЕУ није учинила баш ништа овим поводом“, написала је Брнабић на Твитеру.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
СРБИЈА
Вучић о саопштењу из Брисела: Немам коментар
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала