- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Инструкције ЕК: Одбити или поништити визу Русима у случају опасности по безбедност

CC BY 2.0 / Marco Verch Professional / Flickr / Шенгенска виза
Шенгенска виза - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
Европска комисија објавила је инструкције за државе-чланице у вези са издавањем виза руским држављанима после 12. септембра, када на снагу ступа суспензија Споразума о визним олакшицама.
Између осталог, ЕК препоручује државама-чланицама ЕУ да одбију да издају визе држављанима Русије или да их пониште у случају да постоји опасност по безбедност.
„Узимајући у обзир повишен степен опасности о безбедност конзуларне службе дужне су да изврше детаљну проверу ризика. То може да доведе до тога да виза буде одбијена или поништена раније одобрена виза“, наводи се у документу.
Једна од препорука гласи и да се захтеви руских држављана за издавање туристичке визе обрађују у „неприоритетном режиму“.
Како објашњавају у ЕК, у условима недовољног броја радника у конзуларним службама и захтева за детаљније провере, одлуке о визама се могу доносити у року од 45 дана уместо уобичајених 15.
Такође, не препоручује се издавање виза за више улазака и на дужи временски период.
Подсетимо, Европски савет је раније данас коначно потврдио одлуку о суспензији Споразума о визним олакшицама са Русијом. Након што одлука ступи на снагу 12. Септембра према Русима ће се примењивати општа правила за издавање виза: издавање визе плаћаће се 80 евра, биће неопходни додатни документи приликом подношења захтева за издавање визе, а рок разматрања захтева ће се продужити.
Пасош Руске Федерације на мапи и путне карте - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Специјална операција у Украјини
Захарова: Забраном уласка руских држављана у балтичке земље - ЕУ „закључава кавез изнутра“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала