- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како је Елизабета Друга крстила Александра Карађорђевића

© AP Photo Престолонаследник Александар, кад је имао три месеца са оцем краљем Петром и краљицом Александром 21. октобра 1945.
 Престолонаследник Александар, кад је имао три месеца са оцем краљем Петром и краљицом Александром  21. октобра 1945. - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
Преминула британска краљица Елизабета крстила је српског престолонаследника Александра Карађорђевића 1945. године а блиске везе две династичке породице осим кумства, као духовног, укључују и блиско генетско сродство.
Преминула британска краљица Елизабета Друга била је кума српског престолонаследника Александра Карађорђевића и као принцеза крстила га је у Лондону 1945. године заједно са својим оцем, британским краљем Џорџом Шестим.

Духовно и генетско сродство две династије

Председник Крунског савета Драгомир Ацовић подсећа да је њен отац, краљ Џорџ Шести био кум краљу Петру Другом Карађорђевићу и додаје да је веза две династије врло јака.
Тадашња принцеза и потоња краљица Елизабета изабрана је за куму престолонаследника Александра јер се код нас, по традицији, кумовање одржава између истих породица, истиче Ацовић.

„С обзиром да је отац краљице Елизабете, краљ Џорџ Шести био кум на крштењу краља Петра Другог, онда је било нормално да кад се родио његов син да кума на крштењу буде ћерка Џорџа Шестог.“

Мит о хотелу као територији Југославије

Прича да је хотел у ком је крштен престолонаследник Александар том приликом проглашен територијом Југославије, према Ацовићу, „потиче од апсолутног неразумевања“.
„Та територија је била територија Југославије као што је свака територија у свакој земљи у којој привремено борави суверен неке друге државе, док је он у том простору, територија те државе. Као и што је аутомобил којим се вози кроз центар Лондона или Париза такође територија његове државе. Није било потребе да нико то проглашава територијом јер сама чињеница да је ту боравио краљ Југославије је учинила територијом Југославије. Као амбасада, рецимо“, истиче Ацовић.
С друге стране, наглашава председник Крунског савета, осим кумства као духовног сродства, постоји и генетско сродство између две породице, пре свега захваљујући краљици Марији чија је прабаба била краљица Викторија.
„Та веза свакако постоји и та веза је јака и директна. Она се све до данашњих дана одржава и њихови контакти су чести и релативно блиски,“ констатује Ацовић.
Принц Филип Карађорђевић  - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
СРБИЈА
Зашто је добро што је принц Филип Карађорђевић наследник српске круне
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала