- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Одбрамбена стратегија“: Русија реаговала на декрет Северне Кореје о нуклеарном оружју

© Kin CheungПјонгјанг
Пјонгјанг - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
Декрет Северне Кореје, према коме земља задржава право да одговори нуклеарним нападом на неизбежну спољну претњу, представља одбрамбену стратегију, рекао је заменик шефа међународног комитета Савета федерације Русије Владимир Џабаров.

„Мислим да се ради о одбрамбеној стратегији, пошто стално или Американци или Јапанци покушавају да ограниче било какве акције Северне Кореје у правцу нуклеарних истраживања и прете уништењем“, оцењује Џабаров.

По његовим речима, у Северној Кореји осећају ту претњу, а нови декрет је за Пјонгјанг „једина гаранција безбедне егзистенције“.
„Стога они имају право на то, они никоме не прете, само желе да заштите своју територију“, рекао је Џабаров.
Такође је додао да одлука Северне Кореје не представља претњу за Русију, која сматра Северну Кореју пријатељском земљом.
„Однос нуклеарних снага у свету неће се много променити, јер ми знамо да постоје силе које имају нуклеарно оружје, само то не истичу“, оценио је руски сенатор.
Сенатор је подсетио на ситуацију када је бивши амерички председник Доналд Трамп послао носач авиона ка обалама Северне Кореје, „али се на време зауставио, јер је лидер Северне Кореје рекао да ће бити употребљено нуклеарно оружје“.
Одреаговао је и директор одељења за Азију при Министарству спољних послова Русије Георгиј Зиновјев, који је рекао да Русија пажљиво прати сваку војну активност на Корејском полуострву.
„Полазимо од тога да Пјонгјанг де факто наставља да се придржава мораторијума на нуклеарна испитивања који је једнострано проглашен још 2018. године“, рекао је Зиновјев, истакавши да су, са друге стране, противници Пјонгјанга кренули путем ескалације.
Како је рекао, Москва последњих месеци примећује „уздржаност Северне Кореје у ракетној сфери“.
Зиновјев је такође истакао да је у контексту недавних корака САД и њихових савезника у региону, укључујући интензивирање војних вежби, тешко убедити Северну Кореју да се њена безбедност може осигурати политичким, а не војно-техничким средствима.
Он је подсетио да Вашингтон предузима кораке усмерене на формирање трилатералног блока на основу својих војно-политичких савеза са Јапаном и Јужном Корејом. Како је додао, САД такође говоре о намерама да распореде стратешке снаге и средства на Корејском полуострву, а наставиле су велике теренске маневре са Сеулом.
Руски дипломата је позвао Вашингтон и Сеул да на делу потврде спремност за дијалог са Северном Корејом како би се решила питања која брину Пјонгјанг.
Раније је јужнокорејска агенција „Јонхап“ саопштила да је Северна Кореја законски потврдила да је нуклеарна држава, те да лидер земље Ким Џонг Ун једини има право да доноси било какве одлуке у вези нуклеарног оружја.
Парада у Северној Кореји - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Северна Кореја: Законом потврђена политика нуклеарног наоружавања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала