- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Северна Кореја: Законом потврђена политика нуклеарног наоружавања

© AP PhotoПарада у Северној Кореји
Парада у Северној Кореји - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
Северна Кореја је усвојила закон којим званично утврђује наставак политике нуклеарног наоружавања, а севернокорејски лидер Ким Џонг Ун поручио је да је тај процес „неповратан“ и забранио је било какве преговоре о денуклеаризацији, преноси Ројтерс.
Ова одлука долази у тренутку када се процењује да је Северна Кореја спрема да настави нуклеарна тестирања, по први пут од 2017, након историјских самита са тадашњим председником САД Доналдом Трампом и другим светским лидерима 2018, који нису успели да убеде Кима да одустане од развоја нуклеарног наоружања, наводи британска агенција.
Врховна народна скупштина у Пјонгјангу усвојила је овај закон у четвртак, известила је државна новинска агенција КЦНА.
Он прецизира када се нуклеарно оружје може користити, укључујући ту и заштиту стратешких средстава земље и ситуацију ако она буде нападнута.
Законом се такође забрањује било какво дељење нуклеарног оружја или технологије са другим земљама, наводи КЦНА.
„Највећи значај доношења закона о политици нуклеарног оружја је да се повлачи неповратна линија како не би било погађања око нашег нуклеарног наоружања“, поручио је Ким у говору у Врховној народној скупштини.
Он је упозорио САД и њихове савезнике у Азији да ће Северна Кореја користити своје нуклеарно оружје када буде угрожена.
„Циљ Сједињених Држава није само да елиминишу нашу нуклеарну моћ, већ да нас на крају приморају да се предамо или ослабимо своје право на самоодбрану, кроз одустајање од наших нуклеарних бомби, како би оне могле да сруше нашу владу у било ком тренутку“, рекао је Ким у говору који је објавила КЦНА, преноси АП.
Он је још нагласио да никакве санкције не могу да приморају Пјонгјанг да одустане од развоја нуклеaрног оружја.
„Нека нас санкционишу на 100 дана, 1.000 дана, 10 година или 100 година. Никада се нећемо одрећи својих права на самоодбрану која чувају егзистенцију наше земље и безбедност нашег народа, само да бисмо привремено ублажили потешкоће са којима се сада суочавамо“, рекао је севернокорејски вођа, преноси америчка агенција.
Администрација америчког председника Џозефа Бајдена понудила је да разговара са Пјонгјангом било када и на било ком месту, а председник Јужне Кореје Јун Сук Јол саопштио је да ће његова земља пружити огромну економску помоћ Северној Кореји, ако покаже конкретне кораке у одустајању од свог нуклеарног арсенала, наводи Ројтерс.
Ким Џонг Ун - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2022
СВЕТ
Ким поновио намеру да превентивно употреби нуклеарно оружје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала