Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Односи Србије и Мађарске на највишем историјском нивоу: Вучић са Каталин Новак /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПосета председнице Мађарске Каталин Новак Србији
Посета председнице Мађарске Каталин Новак Србији - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
Председник Александар Вучић поручио је данас да су односи Србије и Мађарске на највишем могућем нивоу у савременој политичкој историји, и да је сарадња две земље напредовала у свим областима, политици, економији, трговини.
Вучић је на заједничкој конференцији за штампу са председницом Мађарске Каталин Новак рекао да је за првих седам месеци трговинска размена између две земље 2,2 милијарде евра, те да највећу стопу раста у трговини бележимо управо са Мађарском.

Мађарска партнер и пријатељ Србије

Навео је да је Мађарска четврти трговински партнер, који ће вероватно брзо доћи на треће место, после Немачке и Кине, захваљујући развоју билатералних трговинских односа.
„Када сам постао премијер, Мађарска је била 10. или 11. трговински партнер. Данас је четврти, са јасним назнакама да ће бити и трећи, ако наставимо овако у наредне две године“, рекао је Вучић.
Нагласио је да је снажан замах свих односа између Србије и Мађарске, те да две земље имају много разумевања једна према другој у политичком смислу, пренео је Танјуг.
Нагласио је да је снажан замах свих односа између Србије и Мађарске, те да две земље имају много разумевања једна према другој у политичком смислу.
Вучић је истакао да је добрим односима две земље увек доприносила и председница Новак, као и мађарски премијер Виктор Орбан, због чега им је захвалан, а посебну захвалност упутио је Иштвану Пастору, лидеру Савеза војвођанских Мађара у Србији, човеку који, каже, представља мост између Србије и Мађарске.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПосета председнице Мађарске Каталин Новак Србији
Посета председнице Мађарске Каталин Новак Србији - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Посета председнице Мађарске Каталин Новак Србији
Указао је да је 2010. године било 237 међунационалних инцидената пријављених полицији на северу, у Војводини, а ове године их је 35 пута мање.
„Готово да не постоје. То говори о искреном пријатељству које се родило између Срба и Мађара“, подвукао је Вучић.
Посебно је скренуо пажњу на то да је мађарска председница у својој земљи много урадила по питању демографије, где су мере имале доста успеха.
Пренео је да је својој колегиници показао колико Србија данас улаже у ту област, значајно више него пре 10-20 година, као и да то даје резултате углавном у руралним срединама, али не и у урбаним, а да га је она посаветовала шта би још могло да се уради.
„Наставићемо да слушамо и учимо о томе, јер сви путеви, болнице, пруге, неће вредети ако немамо коме то да оставимо и ако не будемо имали деце“, поручио је Вучић.
Навео је да су разговарали о свим питањима, па и о енергетици, поново захваливши мађарским партнерима што су омогућили да користимо њихова складишта, по повољним условима, и што ћемо моћи да црпимо гас из Мађарске.
„То је важно из техничких разлога, па ћемо зиму моћи лакше и нешто спокојније да дочекамо, што не бисмо могли без подршке Новак и Орбана“, рекао је Вучић.
Подсетио је да се ради и на инфраструктурном повезивању, брзом пругом Београд - Будимпешта, изразивши уверење да ће до 2025. године, упркос свему, тај пројекат бити завршен, а сви могу за 2 сата и 40 минута да стигну до центра Будимпеште.
Захвалио је мађарској председници што увек и на сваком месту пружа подршку европским интеграцијама Србије, као и политичким ставовима - рационалним, прагматичним, нормалним, које, каже, заједнички заступамо за део централне Европе.
Истакао је и да Мађарска има разумевање за све покушаје Србије да проналази компромисно решење у дијалогу са Приштином.
Додао је да је важно да постоји блиски дијалог са мађарским партнерима, те да се радује скором сусрету и са Виктором Орбаном.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПосета председнице Мађарске Каталин Новак Србији
Посета председнице Мађарске Каталин Новак Србији - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Посета председнице Мађарске Каталин Новак Србији
„Увек сте добродошли у Србију“, поручио је Вучић честитавши својој колегиници из Будимпешти рођендан, који је недавно прославила.

Политика санкција није сврсисходна

Председница Мађарске Каталин Новак изјавила је током боравка у Београду да је Мађарска као чланица ЕУ до сада гласала за све пакете санкција против Русије, али да је увек наглашавала да та политика није сврсисходна, „јер би требало да одредимо коме желимо да нанесемо штету“.
„Санкције би требало да имају ефекат на циљну земљу, Русију. Међутим, последице санкција имају ефекат у земљама широм Европе. Цене расту, инфлација расте, они који су предложили санкције рачунали су да ће погодити озбиљније Русију, што се није догодило. Ми смо се трудили да увек будемо доследни у свом ставу, Мађарска у великој мери зависи од руских енергената, што се тиче Србије и српског руководства, они имају на својој души и воде бригу о интересима Србије и њених грађана. Србија није једина која није увела санкције против Русије, није ни Молдавија, то је право једне суверене земље да одлучи хоће ли их увести. Друго је питање убудуће, ако постане чланица ЕУ, да ли ће те санкције увести“, рекла је Каталин Новак.
Председница Мађарске поручила је да ће та земља подржати доношење одлука о што скоријем прикључењу Србије и осталих земаља Западног Балкана ЕУ и да би Мађарска волела да се то што пре оствари.
Новакова је рекла да је са Вучићем разговарала данас о проширењу ЕУ.
„Мађарска је подржала да Украјина и Молдавија добију статус кандидата, то је могућност, али уједно и опасност. Могућност значи да би можда могао да се убрза процес интеграције Западног Балкана и да уроде плодом напори земаља Западног Балкана, у првом реду Србије која је са осталим земљама региона учинила веома озбиљне кораке, да би се приближила и одговорила свим захтевима ЕУ“, рекла је Новакова.
Она је истакла да је ЕУ потребна Србија, а не само обрнуто.
„Због тога ћемо сваки пут подржати доношење одлука о што скоријем прикључењу Србије и осталих земаља Западног Балкана и било би нам драго да се то што пре оствари“, поручила је Новакова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала