- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Прво обраћање новог британског краља: Шта је поручио Чарлс Трећи

© AP Photo / Yui Mok/Pool Photo Краљ Чарлс Трећи
Краљ Чарлс Трећи - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
Британски краљ Чарлс Трећи у свом првом обраћању нацији на функцији новог суверена одао је данас почаст својој мајци, краљици Елизабети Другој и њеном животу посвећеном служби, и обећао да ће доживотно служити народу Велике Британије и другим поданицима.
"Као што је и сама краљица чинила са непоколебљивом оданошћу, и ја се сада свечано заклињем да ћу током преосталог времена које ми Бог да поштовати уставна начела у срцу наше нације", навео је Чарлс у телевизијском обраћању нацији, првом од смрти краљице Елизабете Друге.
Он је додао да ће настојати да служи народу са лојалношћу, поштовањем и љубављу, као што је, како је нагласио, и чинио целог живота, где год да тај народ живи у Уједињем Краљевству или у областима и територијама широм света и без обзира на порекло и уверења.
Чарлс Трећи рекао је да је његова мајка била инспирација и пример њему и целој његовој породици и навео да јој дугују за љубав, приврженост, вођство, разумевање и давање примера.
Он је додао да уз тугу коју краљевска породица тренутно осећа, "делимо са многима од вас у Уједињеном Краљевству, у свим земљама у којима је краљица била шеф државе, у Комонвелту и широм света, дубоки осећај захвалности за више од 70 година" током којих је краљица служила многим нацијама.
Подсетио је да је краљица 1947, на свој 21. рођендан, обећала да ће посветити живот, био он кратак или дуг, служењу народу.
"То је било више од обећања: то је била дубока лична преданост, која је дефинисала цео њен живот. Она се жртвовала за дужност. Њена преданост и посвећеност као суверена никада се није поколебала, у временима промена и напретка, у временима радости и славља, и у временима туге и губитка", нагласио је Чарлс.
Он је истакао да је краљица гајила љубав према традицији, али је уз то "неустрашиво загрлила напредак, који нас чини великим као нацију", преноси Ројтерс.
Истакао је да дели осећај неизмерног губитка са народом због смрти краљице током чије су се владавине у последњих 70 година, како је указао, Велика Британија и свет суочили са много промена.
У том контексту навео је да је британско друштво постало друштво многих култура и вера и да су се промениле и институције државе, али су, подвукао је, британска нација и остали народи којима влада краљевска породица напредовали, док су остале вредности које поштују.
"Улога и дужности монархије такође остају, као и посебан однос и одговорност суверена према Енглеској цркви, у којој је моја вера тако дубоко укорењена", рекао је он.
Он је додао да ће се његов живот променити с обрзиром на то да преузима нове дужности и да неће више моћи да посвећује толико времена и енергије добротворним организацијама и питањима до којих му је искрено стало, али да зна да ће тај посао отићи у поуздане руке.
Казао да је ово време промена за његову породицу и да рачуна на помоћ своје вољене Камиле, која је сада постала његова краљица-супруга.
У тузи због смрти краљице, Чарлс је позвао народ да извуку снагу из светлости њеног примера.
"У име целе своје породице могу само да понудим најискренију и најсрдачнију захвалност за ваше саучешће и подрску. Они ми значе више него што могу да икада изразим", навео је он.
Обраћање је завршио захвалношћу мајци.
"А мојој драгој мами, док почиње своје последње велико путовање како би се придружила мом драгом покојном тати, једноставно желим да кажем ''хвала ти''. Хвала ти за твоју љубав и преданост нашој породици и нацијама којима си марљиво служила свих ових година", поручио је нови британски краљ.

Чарлс Трећи прогласио Вилијама принцом од Велса

Краљ Чарлс Трећи прогласио је свог најстаријег сина принца Вилијама и његову супругу Кетрин принцом и принцезом од Велса, што су титуле које су краљ Чарлс и његова бивша супруга Дајана раније носили.
Он је навео да ће га Вилијам наследити као војвода од Корнвола и да ће преузети одговорност за војводство Корнвол, преноси Танјуг.
Нови британски краљ рекао је да је поносан што проглашава Вилијама принцом од Велса.
"Уз Кетрин поред њега, наш нови принц и принцеза од Велса ће, знам то, наставити да инспиришу и воде наше националне разговоре, помажући да се они на маргинама доведу у центар, где може да им се пружи помоћ од кључног значаја", навео је Чарлс.
Поменуо је и свог млађег сина, принца Харија и његову супругу Меган.
"Изражавам љубав према принцу Харију и Меган док настављају да граде своје животе у иностранству", поручио је Чарлс.
Британски принц Чарлс - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
СВЕТ
Чарлс Трећи је нови британски краљ
Краљица Елизабета Друга - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
СВЕТ
Гласови побуне међу чланицама Комонвелта: Доста више монархије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала