- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Путин: Највећи део жита из Украјине стигао у ЕУ, до најсиромашнијих само три одсто

© Sputnik / Павел Быркин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је готово све жито из украјинских лука испоручено ЕУ а не земљама којима је било потребно, односно да је до најсиромашнијих држава стигло свега три одсто од укупних испорука.

„Од 87 бродова, који су изашли из украјинских лука са житом, 32 су остала у Турској. И сматрам да је то апсолутно нормално, јер Турска је организатор тог процеса и има на то право. Три брода упућена су у Јужноафричку Републику, три у Израел, седам у Египат, 30 у ЕУ, а само два у најсиромашније земље према УН, то су Јемен и Џибути. То је 60 хиљада тона, односно свега три одсто“, навео је Путин на седници Савета безбедности Русије.

Он је подсетио да се извоз жита одвија се уз посредовање Турске и УН.
"Нама су европски партнери све време говорили да је неопходно успоставити те испоруке, укључујући и из Украјине, и то пре свега у интересу најсиромашнијих држава.Сада чујемо да неки наши партнери доводе у сумњу оно што је речено у вези с тим испорукама из Украјине. Али, код нас је све снимљено, никаквих грешака нема“, рекао је руски председник.
Путин је истакао да Русија намерава да до краја године испоручи 30 милиона тона жита земљама којима је то потребно, а такође намерава да повећа те испоруке до 50 милиона. Како је навео, овогодишњи род је у Русији био добар.
Када је реч о ђубриву из Русије, испоставило се да њега могу да купују само земље ЕУ и да је испорука преко европских лука на азијско и афричко тржиште забрањена.
„То је дискриминација“, истакао је руски председник и наложио Министарству спољних послова да размотри са УН питање испорука ђубрива из Русије у Азију, Африку и Латинску Америку.
Путин је рекао и да је Русија спремна да испоручи ђубриво земљама у развоју бесплатно.
Подсетимо, руски председник је раније, коментаришући на Источном економском форуму ситуацију са извозом руског жита, рекао да европске земље настављају да делују као колонијалисти и да су још једном превариле земље у развоју.
Раније је стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја нагласио да део прехрамбеног споразума који се односи на извоз руске хране и ђубрива не функционише. Он је оценио да због тога није искључена обустава споразума.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Жито - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Специјална операција у Украјини
САД: Не видимо да се „прехрамбени споразум” распада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала