- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Логика специјалне операције, судбина жита и гаса: Путин одговорио на непријатна питања

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин учествовао је на пленарној седници VII Источног економског форума у Владивостоку. Путин се у свом обраћању дотакао актуелних међународних питања, укључујући специјалну војну операцију у Украјини и извоз житарица из црноморских лука.
Пленарна седница била је подељена на два дела: прво је председник Русије одржао уводни говор, а затим су уследила питања. И није било никаквих забрањених тема.

Шта смо добили, а шта изгубили након почетка специјалне операције у Украјини?

Ништа нисмо изгубили и нећемо ништа изгубити. Да, постоји поларизација унутар земље, али то ће донети добре резултате. Јер све непотребно, штетно, што нас спречава да идемо напред, биће одбачено.
Са становишта војних дејстава, ми ништа нисмо започели, већ само покушавамо да завршимо. Војна дејства започели су 2014. након преврата у Украјини они који су настојали да сузбију сопствени народ, осам година подвргавајући људе у Донбасу геноциду. Русија је одлучила да одговори реципрочно, урадили смо то свесно, сва наша дејства су усмерена на помоћ онима који живе у Донбасу.

Како тече прехрамбени споразум?

Ово што видимо је још једна дрска обмана, једноставно превара! Безобразан и дрзак однос према онима за које је наводно све урађено. Разговарао сам са једним европским лидером и поменуо да су од 21 брода са житом само 2 послата у земље у развоју. А сада већ има 80 бродова, а количина прехрамбених производа за земље у развоју се не повећава. Како су били колонијалисти, такви су и остали! Они пре свега мисле на своју корист, крију се иза интереса земаља у развоју, али све раде у свом интересу.
У овим документима о испорукама није наведена количина хране која треба да иде у земље у развоју. Све је једноставно рађено под изговором интереса најсиромашнијих држава.

Зашто спорови не могу да се реше миром

Зато што се међународно право увек крши. Многи сада говоре да Русија крши међународно право. Мислим да то апсолутно није тачно. Ко је започео рат у Ираку? Без икаквог одобрења УН. Ко је уништио Југославију, ко је покренуо рат у центру Европе, бомбардујући Београда? У Ираку су скроз разбили земљу! Либију су сломили – где је ту међународно право?
Повеља УН говори о праву нација на самоопредељење. Суд за Косово одлучио је да део земље, ако жели да се отцепи, не може да пита центар. Али из неког разлога то се не односи на Донбас. Да ли они имају право на самоопредељење? Имају! То је потврдио и суд. Имамо ли право да признајемо републике? Имамо! Ако смо признали, можемо закључити споразум о пријатељству. Ми смо закључили и он је ратификован. Дужни смо да помажемо у случају агресије, а она постоји. Ми помажемо. Да ли то одговара члану 51 Повеље УН (о праву на самоодбрану)? Обавезни смо да помогнемо нашим савезницима. Ми то и радимо. То је једноставан ланац у потпуној сагласности са међународним правом.

Да ли је „Северни ток 2“ изграђен узалуд

Ми ништа не градимо узалуд. „Северни ток 1“ је практично затворен, а сви говоре да Русија користи енергетско оружје. Још једна глупост и бесмислица! Испоручујемо онолико колико је нашим партнерима потребно. Захтеви су упућени – ми извршавамо. Дајте нам турбину, сутра ћемо укључити „Северни ток 1“. Не дају ништа! Они су сами направили свашта и сада не знају шта да раде. Сами су себе довели у санкциони ћорсокак.
Нисмо ми увели санкције „Северном току 2“. То су урадили они под притиском Американаца. А зашто притискају? Зато што и сами желе да продају – по превисоким ценама!

Шта радити са ограничењем цена угљоводоника?

Још једна нетржишна одлука. Сва административна ограничења у области светске трговине само доводе до поскупљења. Оно што се дешава на европским тржиштима резултат је рада Европске комисије. Инсистирали смо на дугорочним уговорима везаним за цену нафте и нафтних деривата. Говорили су нам – не. Морамо се фокусирати на спот. Лично сам убеђивао Брисел: немојте то да радите. И они који производе и они који купују морају бити сигурни у стабилност. 100 и 300 долара (за хиљаду кубних метара) били су високе цене. Сада је цена одлетела на више од 3.000 евра. Сада желе да ограниче цене административним мерама – ништа се у привреди не може решити административним путем.

Каква су очекивања од новог британског премијера?

У Великој Британији избор шефа државе је далеко од демократских принципа. Премијер се бира из победничке партије. Народ не учествује у промени власти, а владајуће елите имају своје механизме. Њихова је ствар како ће градити односе са нама. Наш посао је да бранимо своје интересе.

Мрзни, мрзни вучји репу

Путин је објаснио и шта ће Русија урадити као одговор на покушаје да се ограничи цена руског гаса.
То неће довести ни до чега доброг за оне који доносе такву одлуку. Постоје уговори о снабдевању. Да ли ће бити донете неке политичке одлуке које су у супротности са уговорима? Једноставно их нећемо испуњавати! Генерално, нећемо испоручивати ништа ако је то у супротности са нашим интересима. Нећемо испоручивати ни гас, ни нафту, ни угаљ, ни лож уље, ништа! Говорићемо: Мрзни, мрзни вучји репу.

Да ли верујете извештају ИАЕА о Запорошкој нуклеарки?

Да. ИАЕА је одговорна организација. Под притиском су земаља у којима раде. Не могу директно да кажу да гранатирање долази са украјинске територије. То је очигледно! Тамо су наши војници, шта, зар ћемо пуцати по себи? Глупост! Украјинска страна ствара претње, а зашто – не схватам. Да би скренули пажњу на своју ситуацију?

Борељ назвао руски режим фашистичким

Он само меље. Велики је стручњак у овој области. Да је живео у Шпанији 1930-их и чуо у временској прогнози: „Изнад целе Шпаније је ведро небо“ (то је био сигнал за државни удар), да ли би узео оружје и на чијој би страни био? На страни пучистиста Франка или легитимне владе? По мом мишљењу, на страни пучиста. Зато што је и даље на њиховој страни. Европолитичар би био на страни фашиста.

Које вредности Русија доноси Украјини?

Они ће вам сами објаснити. Идите у Донбас и питајте људе који тамо живе – које вредности тамо штите? Они штите своју домовину! Свој идентитет, своју историју и свој народ!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала