- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик у Јасеновцу: Страдање Срба од усташког режима не сме бити заборављено, ни опроштено

Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Јасеновцу да страдање српског народа од хрватског усташког режима у Другом светском рату никада не може да буде заборављено, ни опроштено.
„Срби морају да знају да су у периоду од 1941. до 1945. године, до априла, сваким даном хиљаде и хиљаде Срба убијене од хрватског усташког режима и да никада не смемо престати обележавати и сећати се тог страдања“, изјавио је Додик, који је данас у манастиру Светог Јована Крститеља присуствовао литургији поводом централне прославе празника Светих новомученика јасеновачких коју је служио патријарх српски Порфирије.
Додик је указао да је Јасеновац место вечите туге за Србима побијеним само зато што су припадали српском народу и православној вери.
Он је навео да су то учиниле усташе по принципу „једну трећину побити, једну покрстити, једну отерати“ и да је управо Јасеновац био манифестација тога „једну трећину побити“.
Додик је подсетио да су усташе убиле 500.000 Срба за четири године постојања логора Јасеновац.
Црква је прогласила Дан Светих новомученика јасеновачких и обележава се од прошле године, подсетио је Додик и навео да је обновљена и школа у Јасеновцу где ће бити смештени документи о страдању Срба, пренео је Танјуг.
Систем концентрационих логора Јасеновац представља једно од највећих стратишта у Другом светском рату, а од 1941. до 1945. године ту је убијено стотине хиљада цивила, највише Срба, Јевреја и Рома.
Свети архијерејски Сабор СПЦ одредио је 13. септембар као датум прославе Новомученика јасеновачких.
Патријарх Порфирије у Јасеновцу - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
СРБИЈА
Патријарх Порфирије служио литургију у манастиру у Јасеновцу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала