- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Други пут у историји филмског фестивала у Венецији документарац освојио Златног лава

© AP Photo / Joel C Ryan/InvisionАмеричка редитељка Лора Појтрас добитник Златног лава за документарац „All the Beauty and the Bloodshed“
Америчка редитељка Лора Појтрас добитник Златног лава за документарац „All the Beauty and the Bloodshed“ - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
Пратите нас
Документарни филм „Сва лепота и крвопролиће“ (All the Beauty and the Bloodshed) о америчком фотографу Нен Голдин и њеној борби против богате породице Секлер, освојио је Златног лава на Филмском фестивалу у Венецији.
То је тек други пут у 79-годишњој историји филмског фестивала у Венецији, да је главна награда додељена документарном филму.
Реч је о документарцу америчке редитељке Лауре Поитрас која се прославила документарним филмом о Едварду Сноудену, за који 2015. године добила награду „Оскар“.
Награду за најбољу глумицу добила је Аустралијанка Kејт Бланчет за улогу у филму „ТАР“.
Награду за најбољег глумца добио Ирац Kолин Фарел за улогу у трагикомедији „The Banshee Of Inisherin“.
Сребрни лав припао је француској драми у судници „Saint Omer“, редитељке Алис Диоп која је дебитовала у играном филму након што је режирала низ документарних филмова, пренео је Танјуг.
Кадар из филма Да ли сте видели ову жену - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
КУЛТУРА
Награда монтажерки из Србије на Филмском фестивалу у Венецији /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала