- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва слави 875. рођендан: Путин отворио панорамски точак – највећи у Европи

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаПанорамски точак "Сунце Москве"
Панорамски точак Сунце Москве - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин честитао је грађанима и гостима Москве 875. рођендан руске престонице. Руски лидер је стигао у парк „Зарјадје“ где учествује у празничним догађајима поводом обележавања Дана града.
„Срећан празник, срећан Дан Москве, срећан 875. рођендан наше престонице. Поносимо се Москвом, волимо овај град са његовом величанственом историјом и савременим, динамичним, ужурбаним ритмом живота, са лепотом пријатних паркова, пролаза и улица и са богатством пословних и културних догађаја“, рекао је Путин приликом обраћања у парку „Зарјадје“.
Како је додао, Москва је у себи објединила вековну мудрост и енергију младости, своју славну историју и најнапреднија решења нове ере високих технологија.

Отворен панорамски точак – највећи у Европи

Путин је у режиму видео-конференције из московског парка „Зарјадје“ отворио панорамски точак „Сунце Москве“ у изложбеном комплексу ВДНХ.
То је највећи панорамски точак у Европи и један од највиших у свету. До данас је највећи панорамски точак у Европи било „Лондонско око“ (енг. London Eye) у центру Лондона висине 135 метара. Међутим, са висином од 140 метара „Сунце Москве“ сада се нашло на првом месту.
„Сунце Москве“ има 30 затворених кабина, од којих свака има капацитет до 15 места. У кабинама постоји видео-надзор, дугме за везу са оператером и клима. Пет кабина има провидан под.
Предвиђа се да ће нову атракцију у Москви годишње посетити преко 2,5 милиона људи.
Овог викенда, 10. и 11. септембра, Москва прославља 875. рођендан. Тим поводом становнике и госте руске престонице очекују бројни културни и забавни догађаји.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала