- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Од музике до математике: Шта нуде руски универзитети српским студентима

© Sputnik / Николина Тесланиколина тесла, студенти
николина тесла, студенти - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
Пратите нас
Све је више студената из различитих земаља света који се одлучују да основне и мастер студије похађају у Русији због квалитетног образовања и шанси које оно отвара за професионалну каријеру, али и могућности да се упозна Русија као и људи из различитих земаља света.
Страних студената има од Московског конзерваторијума „Чајковски“, преко факултета хуманистичких наука до научно-техничких и математичких института и факултета. Међу њима је и доста студената из Србије који се захваљујући стипендијама бесплатно школују на престижним руским универзитетима. Спутњик је питао српске студенте зашто су одабрали да се школују баш у Русији.
Према речима Кристине Вукајловић, студенткиње на Руском универзитету пријатељства народа (РУДН), студирање у овој земљи даје могућност за развој каријере и добијање квалитетног високог образовања. „Ово је такође изузетно добра прилика да се види свет и упознају људи из различитих земаља света“, објашњава она.
© Sputnik / Николина ТеслаСтрани студенти у Москви
Српска студенткиња у Москви Невена Бошковић - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
Страни студенти у Москви

Шта нуде руски универзитети

Невена Бошковић, студенткиња друге године мастер студија на Вишој школи економије у Москви, објашњава да Русија већ годинама даје стипендије свим страним студентима у оквиру којих се не плаћа школарина, док сами студенти сносе трошкове како путовања, тако и медицинског осигурања и живота.
Таква варијанта је, како истиче, много повољнија од оног што нуде универзитети на Западу, а добија се једнако квалитетно ако не и боље образовање. Бошковићева додаје да могућност добијања стипендија користе и са српским студентима, при чему слична пракса постоји и за руске студенте који се школују у Србији.
Према њеним речима, поред школе коју она похађа а која важи за елитне и сарађује са бројним светским универзитетима, међу престижним руским универзитетима који су постали актуелни како међу српским студентима, тако и страним, налазе се Конзерваторијум „Чајковски“, који је већ традиционално прва адреса за врхунске музичаре, затим Санкт Петербуршки државни универзитет, Московски државни универзитет „Ломоносов“, Московски физичко-технички институт (МФТИ) и многи други.
Бошковићева подсећа да је Московски државни универзитет „Ломоносов“ основан 1755. године и да је најстарији и највећи у држави. Сваке године, по неколико хиљада страних студената, на овом универзитету уписује основне и мастер студије. На овом универзитету постоји неколико факултета: факултет физике, медицине, социологије, филозофије, математике... Међу студентима и будућим научницима је, како каже, на гласу и Московски физичко-технички институт (МФТИ). На овом универзитету, обучавају се врхунски специјалисти из експерименталне и примењене физике, математике, рачунарства, хемије, биологије. Што се тиче Санкт-Петербуршког универзитета, више од 3.000 страних студената, међу којима су и Срби, уписује студије на овом универзитету. На овом универзитету постоји широка лепеза смерова, од међународних односа и политикологије до регионалних студија, маркетинга, односа са јавношћу...
© Sputnik / Николина ТеслаСрпска студенткиња у Москви Невена Бошковић
Српска студенткиња у Москви Невена Бошковић - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
Српска студенткиња у Москви Невена Бошковић
Страни студенти који дођу на школовање по правилу добијају бесплатно смештај у студентским домовима којих у Москви има на десетине, а сви су, прича Бошковићева, модерно и добро опремљени. Због свега овога што се у Русији нуди академцима наша саговорница не разуме зашто је у једном београдском листу лансирана прича о руском „врбовању страних студената“. Програми стипендирања су, објашњава, само шанса и за Србе, као и за друге странце, да се бесплатно школују на државним универзитима у Русији који су међу најбољима на свету.
Бошковићева верује да је циљ ове антируске пропаганде да руску државу представи као „непријатељску земљу“ и учине је непожељном за српски народ који вековима гаји емпатију према Русима.

Бесмислене приче о „врбовању“

Како конкурс за бесплатно студирање који је одувек постојао може да буде „врбовање“, пита се Вукајловићева, уз опаску да они који су смислили ту причу уопште нису упућени ни како се одвија живот у Русији, а камоли процес стипендирања студија од стране руског Министарства образовања.
„Конкурс за бесплатно студирање је отворен не само за Србе, него и за све стране студенте“, објашњава саговорница Спутњика.
Слично мишљење дели и Аника Јечменица, студенткиња Московског државног лингвистичког универзитета. Према њеним речима, аутори и саговорници текста су изузетно необавештени.
© Sputnik / Николина ТеслаРесторан „Вкусно и точка“ омиљен међу руским и страним студентима.
Ресторан „Вкусно и точка“ омиљен међу руским и страним студентима. - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
Ресторан „Вкусно и точка“ омиљен међу руским и страним студентима.
„Колико сам упућена, стипендије се дају за студирање на државним универзитетима, а у тексту београдског листа се спомињу приватни. Такође, то што познавање руског језика није неопходно никоме не треба да буде чудно. На свим руским универзитетима постоји припремни факултет где ће студенти годину дана учити руски језик“, наводи Јечменица.
Њено мишљење дели и Бошковићева. Наша саговорница додаје да сваки страни студент приликом добијања стипендије, у старту има могућност да похађа припремни факултет. „Пре почетка основних студија, страни студент има могућност да научи руски језик и добије основно знање које му је потребно за даље школовање у Русији“, објашњава саговорница.
„Аутоколона солидарности са Оружаним снагама Русије” - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
РУСИЈА
„Своје не напуштамо“: Срби и Руси подржали специјалну операцију у Украјини /фото, видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала