- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

И краљевским пчелама саопштено да имају новог владара

CC0 / pixabay / Пчеле
Пчеле - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
Пратите нас
Краљевска породица по много чему одскаче од осталих, али, није реч само о њиховом статусу, него и бројним, понекад необичним, ритуалима који га прате.
Један од њих тако подразумева то да се краљевским пчелама „саопшти“ да је њихов досадашњи монарх преминуо, а да на његово место, долази нови.
Према бизарној древној традицији, краљевски пчелар Џон Чепл био је дужан да пчелама које се држе у кошницама у кругу краљевске палате и резиденције саопшти тужну вест - да је краљица умрла, те да сада имају новог владара, краља Чарлса III, преносе британски медији.
Он се након вести о смрти краљице запутио до Бакингемске палате и резиденције Кларенс Хаус како би спровео тај ритуал.
Пре него што се обратио пчелама, на кошнице, у којима живе десетине хиљада њих, привезао је машне од црних врпци.
„Традиција је да нежно куцнете по кошници и кажете им да су њихова владарка или владар мртав, али да ће њихов нови владар бити добар према њима, те да му оне истом мером узврате“, објаснио је Џон.
Овај обичај одраз је старог веровања да ће пчеле престати да производе мед, напустити кошнице или чак угинути, ако их се не обавести да су промениле власника, тј. ако се не „разговара“ с њима.
Разговарање са пчелама обичај је многих европских земаља, а најпознатији је у Енглеској, али и Ирској, Велсу, Немачкој као и у САД. Чепл је већ 15 година краљевски пчелар, а у почетку није знао за овај ритуал.
О свему га је, међутим, како каже, обавестио главни вртлар. Како је рекао, у Кларенс Хаусу постоје две кошнице, а у кругу Бакингемске палате пет њих. Процењује се да тренутно у њима има око 20.000 инсеката, али током летњих месеци буде их и преко милион.
„Пчеларство и брига о пчелама су мој хоби. Била је дивна привилегија радити за краљицу, а надам се да ћу сада обављати и улогу пчелара краља Чарлса. Прошло је око 15 година како сам у овој улози, а о пчелама бринем већ више од 30 година“, испричао је Џон, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала