Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920
Евробаскет 2022
Европско првенство у кошарци 2022. године игра се у четири државе и пет градова, а репрезентација Србије је један од водећих кандидата за висок пласман. Сва дешавања са смотре најбољих кошаркашких селекција Старог континента пратите уз Спутњик спорт.

Помрачење Орлова: Како 14 разлике нестаје за 14 минута

© Фото : ФИБАСрбија - Италија
Србија - Италија - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
Пратите нас
У моменту када је Марко Јагодић Куриџа постигао тројку на шест и по минута пре краја друге деонице осмине финала Евробаскета против Италије, Орлови су већ могли да осете сласт четвртфинала. Али, у наредних 14 минута Италија је поравнала и повела. Како се то догодило?
Оног моменат када је Спису погодио тројку за предност Италије од 66:63 постало је јасно да су кола пребрзо кренула низбрдо и да не постоји нико ко може да повуче ручну кочницу.
Све се догађало од 14. до 28. минута утакмице. Тачније, негде од половине друге до финиша треће четвртине.
Све вести са Евробаскета пратите у нашем специјалу.
Било је то помрачење из којег Србија није пронашла излаз. Италија је постајала све боља, наша репрезентација све несигурнија и дошло је до елиминације са турнира.
Како је Италија успела да истопи предност Орлова од 14 разлике?
Прво, Николо Мели је већ у наредном нападу одговорио тројком на тројку Марка Јагодића Куриџе. То је био изузетно важан детаљ за самопоуздање Италијана. И даље су се држали у игри. Нису дозволили Орловима да се додатно одлепе.
После тога је Мицић погодио једно слободно бацање, а онда је уследила нова тројка Никола Мелија и разлика је била једноцифрена.
Потом су подијум узели Марко Спису и Симоне Фонтекио, почели су и они да дају тројке, па је на семафору стајало 42:36, да би на полувремену писало 51:45. Довољно да Италијани виде да могу да се боре против Србије. Можда може да се каже да је Италија већ тада „сустигла“ Србију.
Како се завршила друга, тако је текла и трећа деоница, Марко Спису је наставио да погађа тројке, пратили су га Фонтекио и Мели, а разлика и предност Орлова полако се топила. При резултату 63:60 промашили су Лучић и Калинић, а онда је Спису дао тројку за изједначење, па за предност.
И... Ту је био крај.
Србија није успела пре свега у глави да издржи, морал је пао и на крају је Италија прошла у четвртфинале.
Невероватно.
Анкета
Ко је највећи кривац за неуспех Србије на Евробаскту?
Анкета
Ко је сада фаворит за злато на Евробаскету?
Србија - Италија - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
Евробаскет 2022
Куриозитет – магични број који је недостајао Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала