- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Лавров: Учесници специјалне операције у Украјини херојски бране наслеђе Александра Невског

© Sputnik / Лола ЂорђевићБиста Александра Невског у Београду
Биста Александра Невског у Београду - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
Пратите нас
Кнез Александар Невски одиграо је пресудну улогу у очувању руске државности, консолидовању народа пред спољашњим претњама, одржању његовог културно-верског идентитета, а данас његово наслеђе херојски бране учесници специјалне војне операције, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Он је на церемонији откривања споменика Александру Невском у атријуму 1. корпуса руског Министарства спољних послова додао да је руски кнез имао важну улогу у јачању положаја православља као најважнијег обједињујућег принципа. Такође је истакао да је окретање духовном и политичком наслеђу великог кнеза помогло Русији више пута у најтежим периодима њене историје, укључујући и у тешким годинама Великог отаџбинског рата.
Лавров је нагласио да је Александар Невски био не само храбар војник, већ и искусан дипломата.

„Александар Невски је у та давна времена, заправо, формулисао принцип вишевекторске спољне политике и њене усмерености ка сарадњи, али при обавезном и пуном уважавању националних интереса. Зато није случајно што је управо он небески заштитник руске дипломатије, а орденом са његовим именом награђују се најистакнутији сарадници руског Министарства иностраних послова”, закључио је дипломата.

Кнез Александар Невски (1221-1263) поштује се као светац у многим православним црквама, а као владар најпознатији је био по успесима у борби против страних завојевача који су напали Стару Русију са истока и запада. У тој борби није имао пораза. Остала је упамћена кнежева победа над витезовима-крсташима из 1242. године. Надимак Невски добио је након победе над Швеђанима у бици која се одиграла 15. септембра 1240. године.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“.
О томе ко је био Александар Невски говорила је Љубинка Милинчић у својој ауторској емисији „Мој поглед на Русију“:
Биста Александра Невског у Београду - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
ДРУШТВО
Бог није у снази, него у истини: Речи спаситеља Русије угравиране у Београду – вечна веза са Србијом
Портрет Александра Невског из 1672 године - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
РУСИЈА
Невски – владар који је одбранио Русију од Запада /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала