- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мађарска тражи од Европске комисије гаранције да за нуклеарну енергетику не важе санкције

© AFP 2023 / Attila KisbenedekМинистар спољних послова Мађарске Петер Сијарто
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
Пратите нас
Министар спољних послова и спољноекономских односа Мађарске Петер Сијарто позвао је Европску комисију да гарантује да нуклеарна енергетика не потпада под санкције и да све европске институције поштују ту одредбу.

„У првом пакету бриселских санкција било је речи о томе да нуклеарна енергетика не потпада под санкције. Позивамо Европску комисију да гарантује да све бриселске институције, сви национални органи и све банке које послују у Европи поштују ту одредбу”, написао је Сијарто на друштвеним мрежама.

Министар је подсетио да је Мађарска убрзала инвестирање у нуклеарку „Пакш-2” како би нови блокови „што је могуће пре допринели безбедном енергетском снабдевању земље” и истакао да ће овој теми посветити свој говор на Конгресу о нуклеарној енергетици Централне и Источне Европе.
Крајем августа мађарска управа за нуклеарну енергију издала је дозволу за изградњу петог и шестог блока нуклеарне електране „Пакш-2”, петог корпуса реактора нуклеарке и шест дозвола за градњу „нуклеарног острва”.

Нуклеарна електрана „Пакш“

Једина нуклеарна електрана у Мађарској „Пакш“ се налази на 100 километара од Будимпеште и на пет километара од града Пакш. Саграђена је по совјетском пројекту и на њој се експлоатишу четири блока с реакторима ВВЕР-440.
Сада се у електрани „Пакш“ производи скоро половина целокупне електричне енергије у Мађарској, а захваљујући планираном пуштању у рад два нова блока, очекује се да ће се тај удео удвостручити. Руководство земље је нагласило да је за Мађарску нуклеарна енергија начин да она осигура своју енергетску безбедност.
Споразум постигнут између Русије и Мађарске 2014. године има за циљ проширење постојеће нуклеарне електране „Пакш“ која тренутно покрива 40 одсто потреба Мађарске електричном енергијом. Тада је објављено да ће Русија дати Мађарској за овај пројекат кредит до 10 милијарди евра, а план је да укупна вредност радова буде 12,5 милијарди евра.
Атомска станица Пакш - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
РУСИЈА
Русија гради два нуклеарна реактора у Мађарској
Нуклеарна електрана Пакш у Мађарској - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
СВЕТ
Мађарска: Европске санкције против руске енергетике су највећа грешка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала