- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Стратегија је да се угуши Кина“: Амерички удар на производњу чипова

CC0 / Pixabay / Чипови
Чипови - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
Пратите нас
Администрација америчког председника Џозефа Бајдена планира следећег месеца да прошири ограничења на испоруке Кини полупроводника који се користе за вештачку интелигенцију и алате за производњу чипова, рекло је неколико људи упознатих са овом темом, пише Ројтерс.
Министарство трговине намерава да објави нове прописе засноване на ограничењима упућеним у ранијим писмима ове године америчким компанијама – „KLA Corp“, „Lam Research Corp“ i „Applied Materials Inc“, рекли су саговорници Ројтерса, под условом анонимности, пише „СееБИЗ“.
У писмима, које су компаније јавно признале, забрањено им је да извозе опрему за производњу чипова у кинеске фабрике које производе напредне полупроводнике са процесима испод 14 нанометара, осим ако не добију дозволе Министарства трговине.
Правила би такође кодификовала ограничења у писмима Министарства трговине послатим „Nvidia Corp“ i „Advanced Micro Devices“ прошлог месеца у којима им се налаже да зауставе испоруке неколико рачунарских чипова с вештачком интелигенцијом у Кину осим ако не добију лиценце.
Неки од извора кажу да ће прописи вероватно укључивати додатне мере против Кине. Ограничења би такође могла бити промењена, а правила објављена касније него што се очекивало.
Такозвана писма омогућавају Министарству трговине да заобиђе дуготрајне процесе писања правила како би се брзо успоставиле контроле, али писма се односе само на компаније које их примају.
Представник Министарства трговине у петак је одбио да коментарише конкретне прописе, али је поновио да „предузима свеобухватан приступ у спровођењу додатних акција како би заштитио америчку националну безбедност и интересе спољне политике“, укључујући спречавање Кине да набавља америчку технологију примењиву у сврху војне модернизације.
Планирана акција долази у тренутку када администрација Џозефа Бајдена покушава да осујети напредак Кине циљајући технологије у којима САД још држе доминацију.
„Стратегија је да се угуши Кина и они су открили да су чипови тачка гушења. Они не могу направити ове ствари, не могу направити опрему за производњу“, рекао је Џим Луис, стручњак за технологију у Центру за стратешке и међународне студије.
„То ће се променити“, додао је.
Амерички функционери су се обратили савезницима да лобирају код њих да уведу сличне политике како стране компаније не би могле да продају технологију Кини која би била забрањена за испоруку америчким компанијама, рекла су два извора Ројтерса, пренео је Сеебиз.
О томе какве последице у индустрији прави недостатак микрочипова говорили смо у емисији „Технограм“:
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
СВЕТ
САД забраниле продају појединих чипова Кини
Микрочипови - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
СВЕТ
САД увеле нова ограничења: Желе да Кини онемогуће приступ новим технологијама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала