- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД увеле нова ограничења: Желе да Кини онемогуће приступ новим технологијама

© Sputnik / Алексей КуденкоМикрочипови
Микрочипови - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе увеле су нова извозна ограничења кинеској индустрији производње полупроводника. Под забраном су се нашли извоз аутоматизоване опреме за пројектовање електронике (ЕДА), као и извоз два супстрата: галијум оксида и дијаманата који се користе за полупроводничке подлоге у чиповима последње генерације уместо силицијума.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У одлуци Бироа за индустрију и безбедност (БИС) САД директно се не помиње Кина, иако је јасно да је одлука донета да Кина не би добила приступ модерним технологијама.
Раније је амерички председник Џозеф Бајден потписао закон о Стварању стимуланса за развој полупроводничке индустрије на територији САД, такозвани CHIPS Act. У складу са тим законом, Влада ће доделити 52 милијарде долара субвенција светским произвођачима чипова за унапређење производње на америчкој територији.

Закон има два циља: да повећа удео САД у глобалној производњи чипова (сада Америка учествује са највише 12 одсто у светској производњи). Други циљ је да се не дозволи да амерички новац директно или индиректно допринесе развоју производње на територији Кине. Важан услов за добијање субвенција, и то је законом прописано, је обавеза да се не инвестира у развој производње чипова у 28-нанометарском или тањем технолошком процесу на територији Кине у току 10 година.

Претходно је Вашингтон убедио холандску компанију ASML, главног светског добављача опреме за литографију силицијумских плочица, да не испоручује Кини опрему за ултра-дубоку ултраљубичасту (EUV) литографију.
Али, показало се да то није довољно за обуздавање развоја кинеске полупроводничке индустрије. Не само да је Кина постала платформа за производњу крајњих производа свих светских произвођача, већ у Кини своје производне погоне за паковање и тестирање чипова имају Intel, TSMC, Texas Instruments и т.д.
Кинеске компаније које производе чипове, с друге стране, као што је SMIC, настављају да повећавају компетенције и унапређују нове технологије. Недавно су медији саопштили да је кинеска компанија SMIC већ успела да произведе чипове од 7 наномилиметара. Истовремено, кинеска компанија за литографију користи опрему ASML претходних генерација: ултра-дубоку ултраљубичасту литографију (EUV), чије испоруке нису забрањене.
САД су покушале да убеде холандску компанију да забрани испоруке и опрему EUV Кини. Али, АСМЛ се категорички томе противи, јер на Кину отпада око 16 одсто продаје АСМЛ, то је треће по величини тржиште после Јужне Кореје и Тајвана.
Матична плоча - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
ЕКОНОМИЈА
Велики бизнис на светском тржишту чипова: Куповина вредна шест милијарди долара
САД су након тога, схватиле да треба делују превентивно и забране испоруке перспективних технологија које још не користи ниједан светски произвођач.

Могућа нова алтернативна решења из Кине

Ипак, димензије силицијумске плочице не могу се бесконачно смањивати – потребна је принципијелно нова архитектура процесора и материјали од којих су произведени.
Сви водећи светски произвођачи чипова – Samsung, Intel, TSMC, будућност виде у технологији Gate-All-Around. Поред тога, за производњу чипова такође ће се користити дијаманти и галијум оксид. Такви материјали за разлику од силицијума, могу да издрже већи притисак, фреквенцију, температурно оптерећење. Широка примена нове архитектуре не очекује се пре 2024-2025. године.

„Извозна ограничења, које је увео БИС, усмерена су на такве перспективне технологије. Важно је разумети да до широке примене ових технологија може проћи доста времена. Зато ове рестрикције краткорочно неће суштински утицати на развој кинеске полупроводничке индустрије“, истакао је за Спутњик Сју Цан Хао, професор Пекиншког педагошког универзитета и Баптистичког универзитета у Хонг Конгу.

Дугорочно гледано, Кина је усмерена на развој сопствених технологија и уопште није обавезно да ће кинеска научна мисао ићи стопама развоја на Западу. Потпуно су могућа алтернативна решења која ће се показати толико продорним да ће постати нови светски технолошки стандард.

Циљ оправдава средства

У области производње полупроводника, Кина ради на сопственој технологији коришћења силицијум карбида у производњи чипова – овај задатак је чак наведен у актуелном петогодишњем плану развоја технологије.
Исто тако, могуће је да ће Пекинг користити старију опрему за производњу чипова последње генерације, као што се то сада дешава са опремом EUV. Могуће је да ће то повећати трошкове производње.

Али, циљ оправдава средства и Кина неће шкртарити на истраживањима и развоју у области перспективних области и технологија. Прошле године је Пекинг на истраживање и развој издвојио 2,44 одсто бруто домаћег производа или 441 милијарду долара.

Заједничка седница Дома и сазива Сената за пребројавање изборних гласова - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2021
Америка задаје ударац кинеској технологији: Усвојена историјска одлука
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала