Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Тиха окупација Севера Косова: Кроз нишан гледају непослушне Србе

© AP Photo / Visar KryeziuКосовске безбедносне снаге
Косовске безбедносне снаге - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
Пратите нас
Изградња косовских безбедносних база на северу Косова тиха је окупација овог дела наше јужне покрајине, коментар је професора Митра Ковача, генерала мајора у пензији, поводом објаве из Приштине да су на Северу Косова изграђене три базе за КБС и да је четврта у изградњи.
Приштина је на северу КиМ, у српским срединама, већ изградила три базе за потребе КБС распоређене дуж административне границе са централном Србијом.

Окупација Севера пред очима Кфора

Базе подсећају на веће пунктове са монтажним контејнерима, ограђене су бодљикавом жицом, а у њима борави до 20 припадника КБС, нове јединице за брзе граничне интервенције са лаким наоружањем.
Опремљени су и дроновима, а замисао је да служе као „прва помоћ“ у одбрани од „напада споља“ али и у разбијању потенцијалних нереда „изнутра“, пишу медији на албанском. Главна база, дакле, четврта чија је изградња у току већ дуже време је у употреби и стационирана је на висоравни Црнуш у јужном делу Косовске Митровице, у албанском окружењу, а замишљена је као „база матица“ за све остале на Северу Косова одакле ће се пружати логистика, а по потреби напади.
Кфор, односно НАТО, за сада ове базе и припадника КБС третира као „формације које нису изашле из изворног мандата“ - да изводи операције које се „тичу реаговања у кризним ситуацијама и цивилне заштите, да помаже цивилним властима како би одговориле на природне несреће и остале хитне ситуације у корист грађана.“

Из базе кроз нишан гледају на Србе

Професор др Митар Ковач, генерал мајор у пензији сматра да је све ово опасан преседан који би могао да се обије о главу и самом Кфору то јест НАТО-у, ако Албанцима у безбедносном смислу дају превише слободе, као што се чини да раде.
„Ово је први пут да су отишли овако далеко и да су без проблема дошли у позицију да јачају свој утицај на северу КиМ, изградњом безбедносне инфраструктуре и логистике и држања својих снага у пуној готовости. То је оно што је најопасније јер ове базе осим полицијског присуства имаће и елементе будуће војске Косова,“ напомиње Ковач.
Наш саговорник истиче да је преокрет и то што је до сада било спорно да КБС уопште дође на Север без одобрења четири српска градоначелника и Кфора, а да се сада дешава шта се дешава.
„Њихова намера је да контролишу све путеве и комуникације које су изван админстративних прелаза, а излазе на простор централне Србије, односно, улазе на простор КиМ, а све то је у функцији потпуне контроле у склопу заједничких напора са Кфором да присиле Србе да прихвате и приштинска документа и таблице,“ мишљења је Ковач.
Највећа база и уједно најопасанија која се још гради али је и у употреби, на врху је Црнуша који је својевремено служио за обуку Војске Савезне Републике Југославије.

„Чека“ за Србе са КИМ

„То су завршне операције, нарочито ако се све доведе у контекст да две водеће државе ЕУ Немачка и Француска фактички уцењују и власт у Београду и српски народ на КиМ, да у најскорије време реше проблем таблица и личних докумената по сваку цену,“ истиче наш саговорник.
Иначе, до виса Црноша на коме се налази највећа војна база Приштине стиже се из два правца; са југа из Вучитрна а са севера из подножја Рудника - Стари трг. Оба ова прилаза пролазе кроз територију насељену искључиво Албанцима. База се простире на скоро 200 хектара, а вис Црнуша тренутно служи за репетиторе мобилне телефоније и радијске и ТВ сигнале.
Власник овог земљишта је Јужна Митровица, а њено руководство је уступило ово земљиште снагама безбедности Косова које су у процесу трансформације у војску Косова.
Та војна базе је практично као „чека“ објашњава наш саговорник, на којој се чека дивљач, то је база из које може да се дејствује артиљеријским оружјем, а да се не померају.
Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
СРБИЈА
Петковић о приштинским патролама на Газиводама: Демонстрација силе, провокација уперена ка Србима
Позиција им је таква да врло лако могу бомбардовати сва српска села и Северну Митровицу на КИМ, додаје он, и због тога је та база велика опасност за Србе. Са узвишења Црнуша, цела Митровица се види као на длану, и јужни и северни део, а база би требало да се зове Иса Бољетинац по вођи герилских Албанца из балканских ратова.
Војна База Косовских безбедносних снага која се гради на брду Црнуш у Јужној Митровици биће по својој структури копија америчке базе „Бондстил“ на Косову и Метохију - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Бондстил добија своју копију надомак Севера Косова – хоће да држе Србе на оку /видео/
Војска тзв. Косова - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2021
Медији: Војна база косовских и НАТО снага биће на врху Црнуша са ког се види цео север Космета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала