- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Много се гради, цене не падају: Новац је скупљи, да ли ће пасти цене некретнина?

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗидање зграде
Зидање зграде - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
Иако је криза, тржиште некретнина не посустаје – и даље се много гради, а цене не падају. У првој половини године промет непокретности за четвртину је већи него у истом периоду прошле године, саопштава Републички геодетски завод. У куповину некретнина уложено је 3,6 милијарди евра, а готово две милијарде потрошене су за станове, највише у Београду.
У шабачком крају одавно није био тако велики несклад између понуде и тражње за становима.
"Данас на тржишту имамо понуду од 800 евра по квадратном метру до 1.600, а данас сам чуо чак и 1.800 евра новоградња да ће бити. То никад није било", каже проф. Слободан Марковић из Агенција за некретнине "Либеро" Шабац.
У Нишу пада тражња за становима, па се надају да ће и цене.
"Мислим пре свега из разлога високих цена које владају на тржишту. Тако да је вероватно дошло до засићења и до превеликог раста где су људи у константном размишљању да ли је ово прави тренутак за куповину. Међутим, у последње време имамо најаву неког повећања камата од стране пословних банака", наводи Душан Жикић из "Булевар некретнина" Ниш.
Због украјинске кризе и инфлације, банке пооштравају монетарну политику и новац мора бити скупљи наредних бар годину две, кажу банкари.
"Свако ко узима данас кредит,било који, мора да зна да постоји могућност да ће у наредном периоду каматна стопа да благо расте и да ви у вашем кућном буџету увек имате тих неких пет, десет, 15 евра које бисте морали да имате да издвојите за плаћање рата", објашњава Владимир Васић, секретар Удружења банака Србије.
Новина је, с обзиром на могуће несташице енергената, да купци радије бирају станове који нису повезани на централно грејање.
"Размишљамо о обновљивим врстама енергије попут топлотних пумпи да ли геотермална или ваздух-ваздух системи – то ће бити свакако предмет наше будуће анализе како би се прилагодили тренутној ситуацији у смислу потрошње енергије за загревање", наглашава Жељко Костић, надзорни орган "Вајферт Сити" Панчево.
Од јуна до септембра највише станова продато је у Новом Саду, најскупља гаража на Копаонику за 48.000 евра. Слично је коштала и у "Београду на води", који је и даље рекордер са станом чији је један квадрат коштао 9.500 евра, пренео је РТС.
Некретнине - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
ЕКОНОМИЈА
Некретнине неће појефтинити док постоји „београдизација Србије“
Београђанка - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
ЕКОНОМИЈА
Колико је „тешко“ тржиште некретнина у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала