- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Норвешка скептична у погледу ограничења цена гаса

CC0 / Pixabay / Пламен гаса
Пламен гаса - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
Норвешки премијер Јонас Гар Сторе изразио је сумње у вези са могућим ограничењем цена на увоз природног гаса из Русије, коју су предложиле државе чланице ЕУ.
„Прилазимо дискусијама отвореног духа, али скептични смо према максималној цени гаса“, рекао је он у изјави после телефонског разговора са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, преноси РТ.
Премијер је прецизирао да „максимална цена не мења фундаментално питање да у Европи постоји несташица гаса“.
Министри енергетике ЕУ састали су се прошлог петка у Бриселу како би разговарали о хитним мерама, укључујући ограничење цена гаса увезеног из Русије, као и о борби против наглог пораста цена енергената.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
РУСИЈА
Путин упозорава: Ако ограниче цене руских енергента, неће бити ни гаса, ни нафте, ни угља, ничега!
Истовремено, неколико држава чланица, укључујући Италију, позвало је на ограничење цена за сав гас који земље ЕУ увозе, укључујући течни природни гас (ЛНГ) из САД и Катара и природни гас из Норвешке.
Норвешка која није чланица ЕУ, а која је имала користи од смањења увоза руског гаса у ЕУ, наговестила је да би потенцијално била отворена за ограничење цена и дугорочни споразум о гасу како би помогла својим европским партнерима.
Међутим, током викенда, Гар Сторе, који је раније изјавио да „Норвешка не затвара врата било каквој дискусији“, поновио је да влада његове земље није та која може да директно Европи понуди ограничену цену гаса.
„Говорим европским колегама да нисам ја тај који продаје гас. Лиценце се дају компанијама које плаћају висок порез, а онда га оне продају“, објаснио је он за норвешки лист ВГ.
Норвешка је недавно заменила Русију као водећи европски снабдевач гасом, са скоком у испорукама од 8 одсто.
Зашто је одлука Г7 да ограничи цене руских енергената рачун без крчмара и зашто ни западни политичари не верују у њену делотворност анализирали смо у емисији „Енергија Спутњика“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала