- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска авијација за дан ликвидирала преко 800 украјинских војника и страних плаћеника

© Flickr / poter.simonСухој Су-34 у лету
Сухој Су-34 у лету - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
У нападу руске авијације Украјина је изгубила преко 800 војника и страних плаћеника, саопштило је Министарство одбране Русије.

„Губици украјинске војске и страних плаћеника за дан су премашили 800 убијених и рањених“, прецизирано је у саопштењу.

Уништени су положаји јединица 95. десантно-јуришне бригаде у подручју Славјанска и Константиновке, 115. механизоване бригаде у подручју Артјомовска, 53. механизоване бригаде у подручју Курдјумовке.
Руска авијација је оборила хеликоптер Ми-8 украјинског Ратног ваздухопловства у Николајевској области.
Руске противваздухопловне снаге обориле су шест украјинских беспилотних летелица у Херсонској, Николајевској, Запорошкој области и ДНР. Пресретнуто је и седам пројектила испаљених из вишецевних ракетних бацача.
Руска војска је уништила 47 украјинских артиљеријских јединица, 12 командних места украјинске војске у ДНР, Запорожју и Николајевској области, као и људство и технику у 152 рејона. Уништено је и пет складишта ракетно-артиљеријског наоружања и муниције украјинске војске у Запорошкој и Николајевској области и ДНР.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Ударни хеликоптери Ка-52 у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Руска војска стабилизовала фронт у Лиману и одбила нападе у Запорошкој и Херсонској области
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала