- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ударни хеликоптери Ка-52 у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија

УЖИВО Руска војска стабилизовала фронт у Лиману и одбила нападе у Запорошкој и Херсонској области

Пратите нас
У току је 202. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Руска војска је ушла у индустријску зону Артјомовска (Бахмута), док су официри НАТО-а примећени у Краматорску, где контролишу оружје које западне земље шаљу Украјини. Украјина је објавила нацрт документа о давању међународних гаранција Кијеву.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:04 13.09.2022
Снаге ДНР и Русије одбиле су напад украјинских снага у подручју села Шчурово и стабилизовали ситуацију у Красном Лиману, саопштило је лидер Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.
20:33 13.09.2022
Међународна агенција за нуклеарну енергију (ИАЕА) објавила је да је успостављен рад трећег резервног далековода до Запорошке нуклеарне електране, што представља још један корак у обнављању веома важне инфраструктуре.
19:20 13.09.2022
Одбијен напад украјинских снага у подручју села Давидов брод у Херсонској области, саопштио је заменик шефа администрације региона Кирил Стремоусов на свом телеграм каналу.
„Покушаји пробоја фронта на Давидовом Броду су стални. Непријатељ покушава да се пробије у малим групама, али наши момци се херојски боре, говоримо о Министарству одбране Руске Федерације. Сви покушаји су, као увек, одбијени“, рекао је Стремоусов.
18:51 13.09.2022
На линији раздвајања у Запорошкој области нагомилане су велике снаге и техника украјинске војске, саопштио је члан Главног савета војно-цивилне администрације ове области Владимир Рогов. До сада такве количине у овом делу није било.
Међутим, ситуација је контролисана, не врши се евакуација из насељених места која се налази у подручју фронта.
16:30 13.09.2022
Свеже информације са фронта од руског ратног репортера Евгенија Подубног:
Постоје информације да су савезничке снаге успеле да пробију једно од главних упоришта непријатељске групе и ушле у Артемовск (Бахмут).
Према доступним информацијама, руске и републичке снаге преузеле су контролу над његовом индустријском зоном, која се налази на североистоку града.
Напредовање наших снага је споро. Ситуацију компликује уобичајена тактика непријатеља – опремање положаја директно у урбаним срединама.
16:07 13.09.2022
Град Снигиревка у Николајевској области остаје под контролом градске војно-цивилне администрације, упркос писањима украјинских медија да су га заузеле Оружане снаге Украјине, саопштено је у војно-цивилној администрацији Херсонске области.
Они су истакли да је украјинска војска повећала интензитет гранатирања стамбених насеља.
15:38 13.09.2022
Украјинци који су добили руско држављанство биће кажњени за издају државе, саопштио је саветник канцеларије председника Украјине Алексеј Арестович.
"Они који су добровољно узели руски пасош, сви ће бити кажњени. Најбоља казна је затвор", написао је Арестович на телеграму.
14:39 13.09.2022
14:27 13.09.2022
Зграда Владе Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Специјална операција у Украјини
Кијев објавио нацрт безбедносних гаранција за Украјину
13:42 13.09.2022
Украјинске трупе гађале су Лисичанск из вишецевних бацача ракета „Химарс“.
Две особе су погинуле, једна је рањена, саопштило је представништво ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.
13:41 13.09.2022
Изнад Херсона одјекнуло је десет снажних експлозија, јавио је дописник Спутњика и додао да је вероватно активирана противваздушна одбрана.
12:32 13.09.2022
Сухој Су-34 у лету - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Специјална операција у Украјини
Руска авијација за дан ликвидирала преко 800 украјинских војника и страних плаћеника
11:03 13.09.2022
У подручју Краматорска у ДНР примећени су официри НАТО-а који су послати да контролишу оружје које западне земље шаљу Украјини, саопштио је официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко.
„То нису инструктори, нису неки најамници, него баш официри – имају различите чинове, еполете. Еполете указују на то да је реч о службама из позадине које ће пребројавати технику и муницију која се испоручује у зону специјалне војне операције“, рекао је Марочко за „Први канал“.
Како је рекао, било је „тужних случајева“ у украјинској војсци када је испоручивана муниција нестајала „у непознатом правцу“, а официри су и послати да би се то убудуће избегло.
10:50 13.09.2022
У Херсону повремено долази до прекида у снабдевању електричном енергијом, као и топлом и хладном водом, јавља дописник Спутњика.
Око 11 часова прекинута је испорука струје домаћинствима у граду. Тренутно струје има, али нема воде.
Прекида у снабдевању струјом и водом има и у Новој Каховки, изјавио је за Спутњик начелник администрације Каховског округа Владимир Леонтјев.
10:27 13.09.2022
Кијевски режим је током ноћи поново покушао да пошаље диверзанте у Красни Лиман, саопштио је лидер ДНР Денис Пушилин за емисију „Соловјов уживо“.
Пушилин је истакао да су њихове покушаје уништиле савезничке снаге.
Он је додао да су украјинске јединице покушале да изграде прелаз према Свјатогорску како би довеле додатне снаге. Захваљујући добро координисаној сарадњи савезничких формација, непријатељ није успео у томе.
Према његовим речима, савезничке снаге су се утврдиле на периферији града Артјомовска (Бахмут) у ДНР.
Такође, савезничке снаге напредују и у правцу Угљедара, Марјинке и града Пески.
10:18 13.09.2022
Ситуација у Запорошкој нуклеарној електрани тренутно је мирна, саопштио је представник регионалне администрације Владимир Рогов.
Он је, међутим, додао да концентрисање украјинске технике наставља да расте дуж контакт линије у Запорошкој области.
„Ситуација је напета. Чекамо (провокације), јер дуж целе контакт линије, ако погледате карту, то су Степногорск, Новојаковљевка, Орехов, Гуљајпоље до Вољног поља, примећује се нагомилавање тешке непријатељске технике. Видимо да су расути по целој контакт линији како, по свему судећи, не би било одређене тачке на коју ће бити задат главни удар и контраофанзива“, рекао је он за „Први канал“.
10:02 13.09.2022
Током протеклог дана током борби је убијено око 40 припадника украјинских снага, а уништено пет оклопних транспорета, једно артиљеријско оруђе и шест специјалних возила, саопштио је портпарол Народне милиције Луганске Народне Републике, капетан Иван Филипоненко.
Украјинске снаге су у протекла 24 часа гађале насеље Брјанка из вишецевних бацача ракета америчке производње „Химарс“, на које су испалиле четири ракете. У гранатирању града Стаханова оштећене су три вишеспратнице.
09:58 13.09.2022
У претходна 24 часа украјинске снаге испалиле су 195 граната из тенкова и цевне артиљерије калибра 155, 152 и 122мм, саопштила је Народна милиције Доњецке Народне Републике.
Гађани су окрузи десет насеља ДНР. У гранатирању је погинуо један цивил, а петоро је рањено. Оштећено је 14 зграда и три цивилна објекта.
Заједничким дејствима снага ДНР и Русије уништена су три украјинска оклопна транспортера и убијено више од 40 припадника украјинских формација.
09:14 13.09.2022
У Запорошкој области пронађено скровиште са оружјем
Рекордно велико скровиште оружја пронађено је у Запорошкој области, у шуми је било сакривено 260 кутија са гранатама, саопштио је члан главног савета регионалне управе региона Владимир Рогов.
Према његовим речима, информације су добијене од мештана који су видели како непознати људи вуку кутије у шумском појасу у Токмакском рејону.
„Приликом провере ове информације пронађено је скровиште у коме се налазило 260 кутија са гранатама: 180 кутија са гранатама калибра 125 мм и 80 кутија са гранатама калибра 152 мм, као и четири кутије са главним осигурачима“, написао је Рогов на Телеграму.
Према његовим речима, полиција је идентификовала грађане који су, како се претпоставља, били умешани у организовање скровишта. Починиоци ће бити процесуирани у складу са Кривичним закоником Руске Федерације.
08:45 13.09.2022
Турско министарство националне одбране објавило је да је још седам бродова испловило из украјинских лука у оквиру „прехрамбеног споразума“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала