- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ердоган, Си, Моди, Реиси - Путин се спрема за састанке са водећим светским лидерима

© SputnikЗастава Шангајске организације за сарадњу
Застава Шангајске организације за сарадњу - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин говориће на седници Савета лидера држава чланица Шангајске организације за сарадњу у Самарканду и одржаће велики број билатералних састанака на маргинама самита, саопштио је помоћник председника Русије Јуриј Ушаков.

„Наш председник ће на састанку ШОС-а говорити и у ужем и у проширеном формату. Детаљно ће изложити своје виђење задатака који предстоје организацији и предложити неке мере за унапређење активности ШОС-а“, рекао је Ушаков новинарима.

Он је саопштио да програм самита почиње 15. септембра увече. Председник Узбекистана одржаће неформалну вечеру, на којој ће се окупити лидери држава. Самит ће почети са радом 16. септембра заједничким фотографисањем. Затим ће се одржати седница у ужем формату, на којој ће говорити лидери земаља чланица ШОС.
Ушаков је истакао да ће на почетку, традиционално, бити представљени кратки извештај генералног секретара ШОС Џанг Минга и директора извршног комитета регионалне антитерористичке структуре Руслана Мирзајева. Затим ће се одржати церемонија заједничког фотографисања где ће се лидерима земаља чланица придружити посматрачи и званице.
Након тога ће се одржати састанак лидера држава у проширеном формату.
„По завршетку тог састанка предвиђено је потписивање заједничких докумената. Након тога биће одржан званичан пријем у име домаћина Узбекистана, ком ће присуствовати лидери и чланови делегација, који ће учествовати у проширеном саставу“, нагласио је Ушаков.

Билатерални састанци

Ушаков је саопштио да „на маргинама самита“ руски председник има планиран велики број билатералних састанака. Према најави, он ће се посебно састати са председником Киргистана Садиром Жапаровом, председником Туркменистана Сердаром Бердимухамедов, председником Ирана Ибрахимом Раисијем, премијером Пакистана Шебазом Шарифом, кинеским председником Си Ђинпингом.

„После нашег састанка са кинеским лидером, одржаће се традиционални трилатерални састанак Русија-Кина-Монголија на ком ће учествовати руски лидер, Си Ђинпинг и председник Монголије Курелсуком“, навео је Ушаков.

Према његовим речима, након тога ће бити настављени преговори са узбекистанским председником Шавкатом Мирзијојевом.
„Том приликом биће потписана декларација о свеобухватном стратешком партнерству Русије и Узбекистана. На церемонији ће Мирзијојеву бити уручен орден Александра Невског“, истакао је помоћник руског председника.
Планирано је да Путин такође разговара са премијером Индије Нарендром Модијем, турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и азербејџанским председником Илхамом Алијевом.
Предвиђено је да Путин заврши своје учешће у Самарканду састанком са представницима руских медија.
Узбекистан тренутно председава Шангајском организацијом за сарадњу. Самит ШОС одржаће се 15. и 16. септембра у Самарканду.
Владимир Путин и Си Ђинпинг у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
РУСИЈА
Бела кућа се огласила поводом предстојећег сусрета Путин – Си
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала