Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Билчик: Сви гледамо у Београд, суботња шетња није обична

© Sputnik / Лола Ђорђевић Владимир Билчик
 Владимир Билчик - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
Известилац за Србију у Европском парламенту Владимир Билчик изразио је наду да ће шетња у оквиру Европрајда у Београду у суботу ипак бити одржана.
Билчик је у изјави новинарима у Европском парламенту казао да пажљиво прати дешавања у вези Европрајда, а тако и одлуке српских власти, те се нада шетњи у суботу, којој ће и сам, како је најавио, присуствовати.
„Одлука коју су донеле српске власти није да се забрани парада, већ само одбије планирана траса. Европрајд је велика манифестација, цела недеља посвећена је прослави диверзитета и европских вредности. Он је права прилика за Западни Балкан да покаже солидарност“, објаснио је Билчик.
Билчик је изразио наду да ће наредних сати бити јасније да ли ће шетње у суботу бити и додао да организатори тесно сарађују са српским властима да пронађу безбедну руту.
„Надам се да ће парада бити одржана, да ће сви бити у могућности да изађу на њу и буду безбедни“, рекао је он.
Билчик је оценио као важан сигнал то су српске власти забраниле „антигеј“ шетњу.
Поновио је да суботња шетња није обичај прајд, већ Европрајд, на који долазе људи из целе Европе, преноси Танјуг.
„Све очи упрте су у одлуке релевантних власти. Сви гледамо у Београд, али мислим да су протекле недеље показале да српске власти раде на томе да се догађај одржи. Ако буде одржан он ће бити важан сигнал и нама у институцијама ЕУ“, поручио је Билчик.

Стано: Нема Европрајда без шетње

Нема Европрајда без шетње, поручио је портпарол за спољну и безбедносну политику ЕУ Петер Стано.
Стано је у саопштењу подсетио да је Србија пре три године поднела захтев да буде домаћин Европрајда, паневропске ЛГБТИQ+ манифестације.
Тај захтев је био успешан и јуче је, навео је, Београд постао први град у југоисточној Европи која је домаћин те манифестације.
Додао је, међутим, да је ЕУ разочарана што је Министарство унутрашњих послова Србије забранило руту шетење.
„Од његовог успостављања пре три деценије шетња је била суштински део Европрајда. То је јавно исказивање жеље за борбом против дискриминације и за промоцију једнаких права за ЛГБТИQ+ особе, као и највидљивији део Европрајда. Не може бити Европрајда без шетње“, поручио је Стано.
Пошто су организатори најавили да ће да размотре друге трасе, укључујући и правни лек против забране, ЕУ изражава наду да ће решење бити нађено пре суботе, како би шетња могла бити одржана мирно и безбедно.
Зашто Запад инсистира на томе да се у Србији одржи „Европрајд“, као и у којој мери је питање људских права и слобода политизовано за Спутњик је анализирао Душан Пророковић у ауторској емисији „Пророк“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала