- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарски политиколог: Европа је пуцала себи у стомак, а не у ногу

CC BY 2.0 / Flickr / Alex Lovell-Troy / Бугарска застава
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
Тренутна ситуација показује да Европа није уједињена, а националне европске елите на различитим нивоима иступају против америчке хегемоније, иако су бриселски функционери као што је Урсула фон дер Лајен проамерички расположени, изјавио је бугарски политиколог Валентин Вацев.

„Мени се чини да у Вашингтону, не без основа, на Европу гледају као на своје чедо – они су га финансирали, гајили кадрове, бринули о њему, формирали окружење. Европа је омиљено дете америчког Стејт департмента. Барем они тако мисле. Брисел је условна престоница америчке Европе, и одатле, наравно, указују како и шта би требало да буде“, рекао је Вацев у интервјуу листу „Поглед инфо“.

Европа је себи пуцала у стомак, а не једноставно у ногу, сматра он. Немачки капитал, по мишљењу експерта, никада неће да опрости Олафу Шолцу енергетску кризу.
„Они су лишили велики немачки капитал јефтиног горива. Немачка индустријска величина и сјај нису могући вез руског горива. Реч је о томе да се затварају компаније, и реч је о деиндустриализацији“, навео је експерт.
Већ се сада може рећи да је реч о формирању троугла: Москва-Њу Делхи-Пекинг, који означава квалитетну нову реалност и крај униполарној света, сматра Вацев.

„Када Кина и Индија почну да говоре у исти глас, слажу се једни са другима по неким питањима, то значи да свет није онај исти какав је био раније, то значи, да је наступио почетак краја униполарног модела. Наравно, формирању новог униполарног модела претходи војни период, који ће можда трајати око десет година и водиће се ратови. Међутим, миран сам и мислим да на евроазијском континенту неће бити ратова, ужаса и лудила“, закључио је бугарски експерт.

НИС Петрол и Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
РУСИЈА
Бугарски политичар: Зашто ЕУ не предложи ограничење цена гаса и за САД, зашто само за „Гаспром“?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала