Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Да ли је тренутак за најшире јединство у Србији око бар две ствари везане за Косово

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICАлександар Вучић у Скупштини Србије на седници о Косову и Метохији
Александар Вучић у Скупштини Србије на седници о Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
Спремни смо за сваку врсту дијалога, јер Косово и Метохија је тема број један. Понудићемо људе и њихова знања, каже за Спутњик председник САНУ Владимир Костић, поводом позива председника републике најзначајнијим инситуцијама да дођу до националног консензуса о Косову бар по два питања – поштовању Устава и Резолуције 12 44.
Такав став дели и проректор Београдског универзитета Ратко Ристић.
На посебној седници Скупштине Србије председник Александар Вучић је представио "Извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини".
Он је реагујући на предлоге посланика опозиције Борка Стефановића најавио да ће по повратку из Њујорка организовати састанке са представницима САНУ, Националног конвента, владикама СПЦ, као и са представницима осталих институција са којима ц́е се разговарати о КиМ.
„Позваћу представнике свих ових институција и организација, да видимо да ли можемо да се договоримо око ове платформе, а то је Устав и Резолуција 1244, па бар да знамо да око тога имамо неку врсту националног консензуса", рекао је Вучић.

Костић: САНУ се неће сакривати

Одговарајући на овај позив, у изјави за Спутњик, председник САНУ Владимир Костић пре свега каже да за сада није важно у којој мери ће се постићи консензус по питању Косова и Метохије, већ да сви наведени одговорно поразговарају о свим могућностима, да дају идеје како ко види најважније питање.
„Важно је рећи да Скупштина није само страначка комбинаторика, то је дом представника народа и то јесте место на коме заправо иницијатива за било какву дискусију треба и да потекне. И Академија је састављена од појединаца који имају различита мишљења, али апсолутно никада није затварала врата нити покушала да се сакрије иза некакавих објашњења. У ситуацији у којој се ради о историјским, кључним питањима, а Косово и Метохија је питање број један, свакако је спремна за сваку врсту дијалога“, истиче Костић.
Он додаје да се Академија овим питањем бави у континуитету, покушавајући да покаже шта на Косову имамо и колико је то вредно за цео свет.
„Само у протеклом периоду имали смо неколико конференција, једна је тема био проблем сецесије, а друга је о заштити наше културно – уметничке и црквене башитне. Прате их публикације доступне свима, а поред њих косовско – метохијски одбор САНУ издао је још две књиге. Апсолутно нико не треба да гаји илузије да ће Академија на било који начин да се сакрива иза било чега. Ми смо отворени за ову тему, сматрамо да је то, између осталог, наша историјска обавеза“, каже Костић.
Он, ипак, додаје да је, иако је свака активност везна за јужну српску покрајину отворена за јавност, мало интересовање за такве догађаје, па се нада да би иницијатива потекла из Скупштине мога да промени ствари.

Проректор: Косово је наше

Проректор Универзитета у Београду, задужен за међународну сарадњу Ратко Ристић, за Спутњик каже да по овом питању за сада може да изнесе само свој лични став, јер је председников предлог свеж, али да пре свега треба имати на уму доминантан став националног бића Србије, да је Косово неотуђиви део наше територије и да временска одредница у решавању овог проблема не значи ништа.
„После НАТО бомбардовања и варварског насртаја Запада на Србију, то је био и израз немоћи и кулминација њихове историјске бахатости усмерене према Србији. Тим чином силе они су демонстрирали немоћ да тај проблем реше на неки други начин, за шта је било веома много простора. Верујем да огроман број људи у Србији не сумња да ћемо повратити Косово и Метохију у пуном формату у састав Србије, само је питање времена када ће се то десити, да ли за пет, десет, петсто или хиљаду година, то је потпуно небино“, истиче Ристић.
Он каже да говоримо о нечему што је по националном осећају наше, што дефинише идентитетски, културни, духовни код и да је потпуно јасно да је привремени „губитак“ Косова последица неповољног историјског тренутка у коме има доста утицаја комунистичке номенклатуре, али и онога што Запад дефинише кроз обуздавање Србије и Срба који су виђени као експоненти руских интереса. Ипак, каже, нико није успео да избрише, нити да уклони став који велика већина Срба носи у души, да је Косово и Метохија део наше територије.
„Било би јако добро анимирати све националне капацитете како да досегнемо тај циљ, како да планирамо, како да се поставимо и према колективном Западу и према другима са јасним ставом, да је једино решење да то поново буде део Србије. Универзитет у Београду, али и други српски универзитети, САНУ са својим невероватним капацитетима, мрежа научно–истраживачких институција, сви ми треба да будемо у функцији тога како да димензионишемо тактику и стратегију да Косово и Метохија што пре поново буду део Србије“, закључује проректор Београдског универзитета.
Председник Србије рекао је у Скупштини Србије да ће послати писмо председницима Русије и Кине да ставе вето на пријем Косова у УН. Он је током скупштинске расправе, одговарајући на критике и предлоге опозиције, додао да је сада послао хиљаду писама, али да ће писати поново, и на адресе западних лидера.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
СРБИЈА
Вучић: Никад нећу потписати ниједан документ штетан по Србију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала