- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Јерменија затражила војну помоћ од ОДКБ и Русије

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаМировњаци ОДКБ у Казахстану
Мировњаци ОДКБ у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
Власти Јерменије обратиле су се Организацији договора о колективној безбедности (ОДКБ) и затражиле војну помоћ у циљу обнављања територијалног интегритета земље, изјавио је премијер Јерменије Никол Пашињан током обраћања у парламенту.
„Јерменија се обратила ОДКБ-у складу са чланом 4. Између осталог, затражила је војну помоћ за обнављање територијалног интегритета земље“, рекао је Пашињан.
Како је додао, ОДКБ је покренула процес који би требало да се заврши конкретним одлукама.
Учесници седнице Савета ОДКБ забележили су случај упада Оружаних снаге Азербејџана на територију Јерменије, рекао је јерменски премијер.
Касније је додао да се Јерменија обратила и Русији и затражила, између осталог, и војну помоћ.
По речима Пашињана, губици јерменске стране услед сукоба на граници са Азербејџаном износе 105 људи.
Раније је јерменски премијер говорио о 49 погинулих.

Сукоб у Нагорно-Карабаху

Нагорно-Карабах је међународно признат као део Азербејџана, али га контролошу етнички Јермени. После распада Совејтског Савеза, регион је гласао за припајање Јерменији, изазавши рат који је обустављен примирјем 1994. године. Тензије и даље трају, а 2020. године дошло је до 44-дневног рата око спорног региона, који је окончан прекидом ватре уз посредовање Русије и којим су се руске мировне снаге распоредиле у Нагорно-Карабаху. Овај међуетнички сукоб политиколози називају „замрзнутим“.
У ноћи дванаестог септембра дошло је до новог заоштравања ситуације на граници Јерменије и Азербејџана: Јереван је саопштио да је азербејџанска војска гађала територију Јерменије уз примену артиљерије и беспилотних летелица. Саопштено је да има мртвих и рањених. Са друге стране, Баку је оптужио Јерменију за напад на азербејџанску војску на граници.
Према саопштењу Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) на синоћном ванредном састанку одлучено је да се у Јерменију пошаље мисија на челу са генералним секретаром организације Станиславом Засем која ће дати процену ситуације.
Према информацијама, јутрос је дошло до нових сукоба азербејџанских и јерменских трупа на граници двеју држава. Баку и Јереван се међусобно оптужују за нарушавање прекида ватре на граници.
Савет безбедности Уједињених нација је за данас заказао затворену седницу поводом обнављања сукоба у регионима на азербејџанско-јерменској граници.
Војска на граници Јерменије и Азербејџана - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
СВЕТ
Нови сукоби на граници Јерменије и Азербејџана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала