- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Миодраг Лекић мандатар у Црној Гори?

© Tanjug / Раде ПрелићЈедан од лидера Велике коалиције Кључ Миодраг Лекић гласао је на бирачком месту у Подгорици
Један од лидера Велике коалиције Кључ Миодраг Лекић гласао је на бирачком месту у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
Миодраг Лекић, предсједник ДЕМОСА, је човјек који се највише помињан као нови мандатар за састав 44. црногорске владе, на данашњем састанку предсједника странака које чине парламентарну већину 30. августа 2020 године. То је новинарима у Скупштини Црне Горе саопштио један од лидера ДФ-а Андрија Мандић.
Вечерас се настављају разговори о формирању нове владе и Скупштине Црне Горе, рекао је Мандић новинарима и казао да су постигли велики степен сагласности.
Преговори у вези са мандатаром и новим руководством Скупштине трају од 2. септембра, када је један од лидера ДФ-а Андрија Мандић саопштио јавности да је стара-нова парламентарна већина опет постигла договор о сарадњи и да ће покушати да се договоре око новог мандатара и новог руководства Скупштине Црне Горе.
Представници парламентарне већине би сјутра на консултацијама код предсједника Црне Горе Мила Ђукановића требало да предоче да Лекић има њихову подршку за састав 44. црногорске владе.
У предходне двије године оборене су двије црногорске владе, Здравка Кривокапића и Дритана Абазовића, прва експертска , друга мањинска, Лекићева влада би требало да буде политичка и да донесе коначну стабилност Црној Гори.
Лекић је рођен у Бару 1947. године где је завршио основну школу и гимназију. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду, међународни смер. Радио је као професор барске Гимназије и као директор Информативног и Културног центра Бар. Био је члан Извршног вијећа и Владе Црне Горе као републички секретар за образовање, културу и физичку културу, а потом у својој дипломатској каријери био је министар иностраних послова у Влади Мила Ђукановића (1992—1995).
Био је и амбасадор СФР Југославије у Мозамбику, Лесоту и Свазиленду. Био је и дугогодишњи амбасадор СР Југославије у Италији у Риму, на Малти и Сан Марину. Живео је у Риму, где је активно учествовао у друштвеном животу Италије и био професор на римском Универзитету - Факултет политичких наука од 2004. године. Предавао је међународну политику на Универзитету Ла Сапиенца и Универзитету Либера Университа Интернационале.
Стручни је консултант у ФАО, специјализованој организацији УН. Стручне радове из међународних односа и дипломатије објављује у часописима Affari internazzionali, Lettera internazionale, Limes, Rivista di studi politici internazionali. Део радова објављен је и на енглеском, француском, руском и шпанском језику.
Један је од оснивача Демократског фронта.
Здравко Кривокапић и Дритан Абазовић у Скупштини Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
РЕГИОН
Шта омета формирање нове владе Црне Горе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала