- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Огромни губици на Њујоршкој берзи: Колапс америчких деоница због високе инфлације

© AP Photo / Courtney Crow/New York Stock ExchangeВолстрит
Волстрит - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
Њујоршка берза претрпела је један од најгорих губитака у последње време након што су инвеститори реаговали на извештај који показује да је инфлација прошлог месеца остала јака упркос распродаји акција централне банке.
Dow Jones Industrial Average изгубио је 1.276,37 поена, односно 3,94% своје вредности.
S&P 500 имао је најгори дан у 2022, изгубивши 177,72 поена, или 4,32% своје вредности. Nasdaq Composite је прошао још горе, изгубивши 5,16% вредности.
Губици су били огромни и обухватили су скоро 500 компанија на берзи, при чему су велике фирме попут Meta изгубиле 9,4% вредности својих акција и Nvidia9,5%.
Колапс је уследио након извештаја који показује да је одговор централне банке на рекордно високу инфлацију учинио мало да утиче на депресијацију долара.
Амерички биро за статистику рада објавио је у уторак свој месечни извештај о индексу потрошачких цена. Документ прати промене цена кључних производа широке потрошње и показао је да су у августу 2022. цене биле 8,3 одсто више него 2021. године.
„Извештај је био недвосмислено негативан за тржишта акција. Извештај заправо значи да ћемо имати континуирани притисак политике ФЕД-а кроз повећање каматних стопа“, рекао је за америчке медије Мет Перон, директор истраживања у инвеститорској компанији Janus Henderson.
Након извештаја, очекује се да ће америчке Федералне резерве остварити највеће повећање каматних стопа до сада када се састану следеће недеље.
Док је циљ виших каматних стопа да ограниче интрабанковне позајмице, а тиме и стварање новог новца, априлска студија Института за економску политику показала је да корпоративни профит чини 54 одсто инфлације у Сједињеним Државама у последње две године, што значи да су проблем шпекулације ценама, а не претеране позајмице, преноси међународни Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала