- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кина спремна да подржи Русију

© AP Photo / UN Web TVСи Ђинпинг
Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
Кина је спремна да сарађује са Русијом, да пружа узајамну подршку у питањима која се тичу кључних интереса обе земље, а такође да продубљује сарадњу у трговини, пољопривреди и другим правцима, изјавио је председник Кине Си Ђинпинг током састанка са руским лидером Владимиром Путином на маргинама ШОС-а у Самарканду.
Кинески председник је такође истакао да Кина и Русија треба да штите интересе регионалне безбедности, као и интересе земаља и тржишта у развоју. Како је додао Москва и Пекинг треба да јачању координацију у оквиру међународних организација, пренела је Централна кинеска телевизија.
„Стране треба да јачају координацију у оквиру ШОС-а, Конференције о сарадњи и мерама за изградњу поверења у Азији (СВМДА), БРИКС-а и другим међународних организација и механизама, да јачају солидарност и међусобно поверење између свих страна, да проширују практичну сарадњу“, рекао је Си Ђинпинг,
Како се наводи у саопштењу Централне кинеске телевизије, Си Ђинпинг високо цени приврженост Русије принципу „једне Кине“.
„Кина се одлучно противи сепаратистичким снагама које се залажу за 'независност Тајвана' и спољном мешању. Ниједна земља нема право да делује као судија по питању Тајвана“, рекао је кинески председник.
Председник Русије Владимир Путин допутовао је у Самарканд у Узбекистану на самит ШОС-а, а на маргинама тог догађаја шеф руске државе ће одржати низ билатералних састанака. Самит се одржава 15. и 16. септембра.
Си Ђинпинг и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
РУСИЈА
Путин на састанку са Сијем: Неприхватљиви покушаји стварања униполарног света
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала