- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Летелице које ће доминирати у биткама - америчка војска извела вежбу са дроновима

© Фото : YouTube/Skydio, snimak sa ekrana Америчка војска
  Америчка војска - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
Америчка војска недавно је извела вежбу која укључује рој од 40 дронова квадрокоптера опремљених камерама, ласерима и бојевом муницијом. Пошто британска војска тестира сличну тактику, Пентагон верује да ће ове јефтине летелице доминирати бојним пољем када избије следећи рат.
На видео снимку који је у недељу објавио на Твитеру бригадни генерал Курт Тејлор из Националног центра за обуку војске у Форт Ирвину у Калифорнији, види се рој дронова како лети у формацији, испред симулираног напада на брањену позицију 11. оклопне коњичке дивизије.
Дронови су летели изнад макете урбаног окружења, а видео је снимљен током вежбе у којој је учествовало скоро 7.000 војника, објаснио је Тејлор у засебном твиту.
„Беспилотне летелице ће бити важне у првој бици следећег рата као што је данас артиљерија“, изјавио је Тејлор.
Јефтини дронови квадрокоптери распоређени су у источној Украјини, а снаге Кијева и трупе република Донбаса користе летелице на даљинско управљање да бацају гранате и минобацаче једна на другу. Руске снаге су такође користиле такве беспилотне летелице да посматрају и усмеравају артиљеријску ватру. Поред тога, и САД и Велика Британија су Украјини обезбедиле муницију „Свичбладе“, познатију као „самоубилачке“ или „камиказе“ беспилотне летелице.
Поред САД, и Велика Британија такође рачуна на дронове на бојном пољу будућности. Британска војска саопштила је прошле недеље да је успешно тестирала ројеве беспилотних летелица над полигоном за обуку у области Солзбери. Војска је тест описала као „пробој у технологији и иновацијама“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала