- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Патријарх Порфирије упутио снажну поруку из Бијељине: Ово је златна нит која повезује наш народ

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICПатријарх Порфирије на свечаности поводом обележавања Дана српског јединства
Патријарх Порфирије на свечаности поводом обележавања Дана српског јединства - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије поручио је да, где год да живи српски народ, независно од државних и политичких граница, локалних обичаја и наречја, постоји златна нит која га повезује, а то је — православна вера и Српска православна црква.
Порфирије је то рекао обраћајући се на свечаној манифестацији у Бијељини којом Србија и Република Српска обележавају заједнички празник, Дан српског јединства, слободе и националне заставе.
Он је рекао да су људи тих крајева вечно оденути у светосавско рухо и свима честитао данашњи празник.
„За нас све заставе почињу оном која се Константину указала на небу и на којој је био знак господа Исуса Христа и које је он поставио на заставе своје војске и извојевао победу и слободу која је постала темељ европске цивилизације“, казао је патријарх Порфирије.
Он је истакао да је застава симбол јединства и знак духовног идентитета народа.
„Наша је видљиви знак нашег јединства, ко смо и шта смо као један народ, којим путем смо се запутили и треба да идемо. Њено значење има свој корен у Христоликој застави победе и слободе и она треба да буде јасан знак да је наш културни и духовни идентитет изграђен на оном на којем је изграђена Константинова застава — а то је црква Христова“, казао је патријарх Порфирије.
Патријарх српски је додао да су се кроз историју границе држава и места обитавања нашег народа мењале, али константа и гарант како у прошлости и садашњости али и будућности нашег трајног јединства јесте православна вера, коју ни за шта нисмо мењали и која нас је очувала.
„Где има цркве има и нашег народа. Где нема цркве, пре или касније одумире и народ. Наше јединство није у бројкама, није заснованој на крви и тлу, није у квантитету него у квалитету“, казао је поглавар СПЦ.
Патријарх је указао да треба да учимо из своје прошлости, напомињући да смо кроз историју били под разним заставама које нису одражавале наш културни идентитет.
„И данас смо изражени притисцима разних политика које желе да измене наш систем вредности и да направе од нас оно што нисмо били, нити јесмо, нити желимо да будемо. За снагу једног народа неизмерно су важни економија, безбедност, и ту смо на добром путу, али ако нема духовног здравља народ личи на орах са тврдом љуском али без језгра и плода. Такав тврд орах и најмањим ударом разбија се у парампарчад и од њега не остаје ништа“, рекао је патријарх.
Председник Србије Александар Вучић на свечаности поводом Дана српског јединства у Бијељини - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
СРБИЈА
Вучић: Хоће да нам узму земљу и по ширини и по дужини, а ми ни педља нећемо дати /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала