Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Порука из Београда која је унела мало мира Србима на северу Косова

© AP Photo / Darko VojinovicСкупштина Србије
Скупштина Србије - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
Седница српског парламента на којој је усвојен извештај о преговарачком процесу са Приштином, помно је праћена и на Косову и Метохији, а грађани Косовске Митровице истичу да је седница била продуктивна и да су различита мишљења показала демократију Србије која не постоји на непризнатом Косову.
Оно што је посебно привукло пажњу Срба у Косовској Митровици је прихваћен предлог да се у српском парламенту чешће одржавају седнице које ће бити посвећене Косову и Метохији и на којима би требало да се тражи јединство. Такође, најављено је и јаче присуство Српске академије наука и уметности, Српске православне цркве и других релевантних институција у формирању будуће државне стратегије за КиМ.

Потврда непомерљивог става

Историчар Лука Јовановић истиче да о сваком питању које захтева национално јединство треба да се разговара на свим нивоима како би се чула мишљења релевантних институција.
„Свакако да су најрелевантније институције САНУ и СПЦ, али сматрам да њихово мишљење не би искакало из досадашњих оквира осим што би потврдило стари став да је Косово саставни и неотуђиви део Србије. За СПЦ би другачије мишљење значило промену дела историје, промену дела свог целокупног унутрашњег апарата док би за САНУ значило одрицање једног огромног дела културног, интелектуалног, уметничког знања које би се мерило буквално на 60 посто целокупног српског стваралачког корпуса у последња два века“, каже Јовановић.

Потребно јединство целе јавности

Јелена која је студент из Косовске Митровице каже да није испратила целу седницу, али је путем медија читала битније детаље са заседања, а да је њено мишљење да би овакве седнице требало да се чешће заказују.
„Али мислим и да посланици морају бити сажети и да њихови предлози имају смисла. Треба нам јединство целе јавности, јер ми на Косову и Метохији се осећамо најсигурнији када знамо да је наша Србија јединствена. У расправу и одлуке које се тичу решења проблема на Косову морају бити укључени сви школовани људи који воле Србију и који желе бољитак сваком Србину ма где он живео“, рекла је она.
Након свих недавних догађаја и једностраних акција Приштине који стављају додатни терет српском становништву, нарочито на северу Косова, али и преговарачком тиму Београда уочи нових рунда дијалога све гласније се од грађана чује апел да се Резолуција Уједињених нација 1244 мора поштовати.

Поштовање Резолуције 12 44

Тридесетседмогодишња Милица која је са породицом 1999. године избегла из Пећи у Косовску Митровицу каже да је брину гомилања полиције на северу Косова и да из прича родитеља осећа страх да то може да се понови.
„Јако је важно што смо јуче и прекјуче у нашем парламенту могли чути да су сви посланици рекли да су уз нас, без обзира којој странци припадају. Јединство кроз гласање можда није постигнуто, али ми се чини да су сви јединствени у томе да би бранили овај народ уколико будемо нападнути. Морамо тражити од међународне заједнице поштовање Резолуције 1244, нека се врати оних 1.000 војника и полицајаца у местима где живе Срби и ми ћемо се осећати безбедније“, рекла нам је Милица.
Председник Србије пред посланицима Народне скупштине - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
СРБИЈА
Скупштина усвојила извештај о Косову и Метохији, Вучић: Пред Србијом тешке и озбиљне недеље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала