Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Скупштина усвојила извештај о Косову и Метохији, Вучић: Пред Србијом тешке и озбиљне недеље

© Tanjug / RADE PRELICПредседник Србије пред посланицима Народне скупштине
Председник Србије пред посланицима Народне скупштине - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
Посланици Народне Скупштине Републике Србије изгласали су са 148 гласова „за“ Извештај о преговорима са институцијама самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. до 1. септембра 2022. године, који је јуче представио председник Александар Вучић.
Вучић је поручио да повлачење признања самопроглашене независности такозваног Косова представља начин да се очврсне преговарачка позиција и најавио да ће Србија на томе наставити да ради.
Председник је током седнице одговарао и на питања и сугестије посланика, а у завршном обраћању је поручио је да су пред Србијом веома тешке и озбиљне наредне недеље.
„Очекујем различите иницијативе поводом Берлинског процеса. Наредне недеље биће веома тешке и озбиљне за нас. Не знам да ли сте стигли да видите извештаје из Јерменије, Киргизије... Довољно је чути речи белгијског премијера да ће пасти европска привреда. Ако падне европска привреда, онда можете мислити у каквом све стању ће бити наша привреда. То што предлажете је толико далеко од онога што је реалност, од онога што желе Албанци, а још даље од онога што желе на Западу“, рекао је Вучић додајући да ће наредних шест, односно нешто више од шест и по месеци бити најтежи за Европу после Другог светског рата у целини.
„За нас можда и не најтежи, али биће једна од најсложенијих година за грађане Србије од 1945 године. Нисам спокојан и очекујем да после основних притисака дођу они теже категорије. Верујем да ћу о томе моћи више да говорим кад се вратим из Њујорка, јер имам 22 билатерална састанка са шефовима држава и влада. Напорни дани су пред нама и, нажалост, политички актери то нису довољно разумели, а ни наша друштвена сцена. Сви гледају само свој удео, не мислим у посебно негативном смислу, мало је кога интересовала држава. Молио сам да нам није потребна бука око параде. Није то било у јавности. Нико није хтео да попусти са својим ставом. Свима је најлакше да буде крива држава. Држава је та која „мора да изађе у сусрет свакоме““, рекао је Вучић у завршном говору.
Он је рекао да, по његовој процени, Русија чекају нову Јалту, а да, како је рекао, ови други то желе да избегну истакавши да да подразумева да би план Европе био да Србија пристане да тзв. Косово уђе у УН.
„Налазимо се између чекића и наковња“, рекао је Вучић.
Истакао је да је са председником Венецуеле Николасом Мадуром разговарао о увозу нафте, јер европске забране увоза руске нафте погађају и Србију.
„Верујем и да ћу га угостити ускоро“, нагласио је Вучић.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
СРБИЈА
Вучић: Никад нећу потписати ниједан документ штетан по Србију
Александар Вучић у Скупштини Србије на седници о Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
СРБИЈА
Да ли је тренутак за најшире јединство у Србији око бар две ствари везане за Косово
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала