- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: САД и ЕУ баш држе до своје речи - кад пожеле дају је, кад пожеле повуку је

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредесдник Русије Владимир Путин и председник Ирана Ибрахим Раиси, ШОС, Самарканде 2022
Предесдник Русије Владимир Путин и председник Ирана Ибрахим Раиси, ШОС, Самарканде 2022 - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
Односи Русије и Ирана се развијају у свим правцима који су били сложени током претходних година, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку са председником Ирана Ибрахимом Раисијем.

„Нови велики споразум Русије и Ирана је у завршној фази и он ће обележити нашу сарадњу“, рекао је Путин.

Руски председник је навео да Русија чини све како би Иран постао пуноправни члан Шангајске организације за сарадњу (ШОС) и додао да су остале само неке формалности.
Путин је навео да се на билатералном плану сарадња развија позитивно и да расте промет, подсетивши да је 9. августа с космодрома Бајконур лансиран сателит „Хајам“ који ће испитивати Земљу, а који је направљен на захтев Ирана.
Путин је објаснио да је промет Русије и Ирана порастао за 81 одсто прошле године и за још 30 одсто у првих пет месеци ове године.
Руски председник је саопштио да ће следеће недеље у Иран отпутовати делегација руских бизнисмена, коју ће чинити око 80 компанија.
Ибрахим Раиси се захвалио Русији за подршку за чланство Техерана у ШОС-у и навео да ће то бити од значаја не само за Иран већ и за све чланове организације.
„Озбиљно размишљамо о развоју билатералних односа и ти односи нису обични, они су стратешке природе. Сарадња се може даље развијати у политичкој, трговинско-економској, свемирској и ваздухопловној сфери“, рекао је Раиси.
Ирански председник се дотакао и теме америчких санкција против Русије и Ирана и истакао да ће успети да ефекат неутралишу.

„Ми не признајемо санкције против Русије и нећемо их званично признати, имамо намеру да развијамо трговинско-економске односе. Сарадња двеју држава, против којих су САД увеле санкције, као на пример, Русије и Ирана, могу да нивелишу значајан део проблема. Велики део тих санкција или претњи САД против Русије и Ирана ћемо успети да неутралишемо, рекао је Раиси.

Путин је са иронијом прокоментарисао приступ западних земаља испуњавању сопствених обећања и договора.
На састанку је Раиси напоменуо да Иран никада не неће напустити преговарачки сто, али да су САД неспособне да преговарају и „крше све обавезе“.
„И, наравно, све су уверили да је и Европска унија у пасивној ситуацији – они такође нису у стању да испуне своја обећања“, нагласио је ирански председник.
„Држе до своје речи. Кад пожеле дају (реч), кад пожеле – повуку је“, прокоментарисао је Путин.
Руски и ирански председник су се састали у оквиру самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС) који се одржава у граду Самарканд у Узбекистану 15. и 16. септембра.
О томе шта је то „шангајски дух“, да ли је ШОС алтернатива евроатлантизму и како Запад види сусрете руског председника са кинеским, индијским и турским лидерима говорили смо у емисији „Свет са Спутњиком“:
Застава Шангајске организације за сарадњу - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
СВЕТ
Иран потписао меморандум о обавезама у Шангајској организацији за сарадњу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала