- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Снага Сибира 2“ може постати фактичка замена „Северног тока 2“

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаСнага Сибира
Снага Сибира - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
Гасовод „Снага Сибира 2“ који се налази између гасних налазишта у Сибиру и Синђан-Ујгурског аутономног региона на западу Кине могао би да постане фактичка замена за гасовод „Северни ток 2“, изјавио је потпредседник владе Русије Александар Новак у интервјуу за „Русија 1“.изјавио да је тако нешто фактички могуће.
Гасовод „Снага Сибира 2“ је планирано да буде завршен 2030. године.
Како је појаснио стручњак Института за развој технологија „ТЕК“ Кирил Родионов, шансе за успешно пуштање у експлоатацију тог гасовода и даље су веће, него за реализацију алтернативних пројеката за проширење извозних гасних капацитета на рачун изградње постројења за производњу течног нафтног гаса (ТНГ). Разлог је забрана испоруке Русији опреме за производњу великих капацитета ТНГ .
Поред тога, како је истaкao Родионов, изградња гасовода има своје недостатке због повлашћеног купца који може да диктира цену, због чега би приходи од продаје гаса Кини били мањи од извоза у Европску унију.

Гасовод „Снага Сибира“

Прве испоруке руског гаса у Кину гасоводом „Снага Сибира“ почеле су крајем 2019. године. Следеће године су испоруке достигле 4,1 милијарди кубних метара гаса, а 2021. године су порасле за 2,5 пута – на 10,5 милијарде кубних метара.
„Гаспром“ је почетком фебруара 2022. године потписао други дугорочни уговор са ЦНПЦ за извоз преко далекоисточне руте. Укупан обим испорука порашће на 48 милијарди кубних метара гаса годишње. Узимајући у обзир руски гасовод „Снага Сибира 2“ и његов наставак преко Монголије – гасовод „Сојуз Восток“ – извоз гаса у Кину могао би да се повећа за још 50 милијарди кубних метара годишње.
Радови на гасоводу Снага Сибира - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
РУСИЈА
Европа је „победила“ — руски гас ће тећи у Кину /видео/
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
РУСИЈА
Нафта и гас темељи будуће сарадње Русије и Кине: Потписана два изузетна уговора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала