Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Српска застава добила своју химну: Стихови Лазе Костића, спот снимљен у манастирима /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПрипаднице Гарде са заставом Србије
Припаднице Гарде са заставом Србије - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
У сусрет Дану српског јединства, слободе и националне заставе, покренут је пројекат под називом „За српску заставу“ у оквиру кога је направљена песма и снимљен спот „Химна српској застави“.
Текст песме „Химна српској застави“ настао је на основу песме „Разговор са увученом српском заставом у мађистрату новосадском“ Лазе Костића.
На њеном музичком обликовању радили су професори Универзитета у Приштини ‒ Косовској Митровици. Проф. др Биљана Белојица Павловић компоновала је мелодију, док су на аранжману радили доц. др Петар Илић, Лазар Марић и Душан Поповић. Екранизацију песме обавио је Игор Вуковић.
У пројекту је учествовало 20 професора са свих учитељских и педагошких факултета у Србији и Републици Српској и око 30 студената.
Спот је снимљен у порти манастира Манасија и у порти манастира Пећка Патријаршија. Део спота рађен је на средњовековном граду Звечану. У споту учествују и официри Копнене војске Војске Србије, као и Јелена Спирић, истакнути соло певач из Косовске Митровице.
Пројекат је реализован под покровитељством Универзитета у Приштини – Косовска Митровица, Епархије рашко-призренске, Копнене војске Војске Србије, Културно-просветног удружења Рашанка из Новог Пазара, уз учешће осам учитељских и педагошких факултета из Србије и Републике Српске (Учитељски факултет у Призрену–Лепосавић, Учитељски факултет у Београду, Педагошки факултет у Ужицу, Педагошки факултет у Врању, Педагошки факултет у Сомбору, Факултет педагошких наука у Јагодини, Филозофски факултет у Бањалуци, Педагошки факултет у Бијељини), уз подршку Факултета уметности у Звечану и студената Факултета музичке уметности у Београду.
Пројекат је подржан од стране српских институција на Косову: Општина Лепосавић, Општина Косовска Митровица и Општина Звечан и Канцеларија за Косово и Метохију, преноси Косово онлајн.
Oбележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе у српским срединама на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
СРБИЈА
Српске заставе завијориле се на северу Косова /фото/
Председник Србије Александар Вучић на свечаности поводом Дана српског јединства у Бијељини - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
СРБИЈА
Вучић: Хоће да нам узму земљу и по ширини и по дужини, а ми ни педља нећемо дати /видео/
Патријарх Порфирије на свечаности поводом обележавања Дана српског јединства - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
РЕГИОН
Патријарх Порфирије упутио снажну поруку из Бијељине: Ово је златна нит која повезује наш народ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала