- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски систем Ураган - Sputnik Србија

УЖИВО Украјинска војска покушава да продре у Херсонску област из више праваца - без успеха

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 204. Више од 20.000 људи евакуисано из Харковске области на територију Русије. У херсонском правцу ратују плаћеници из САД, Француске, Немачке и Холандије. У Запорошкој области је због повећаног груписања украјинских трупа на линији фронта ојачана одбрамбена линија.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:50 15.09.2022
Украјинске трупе су извеле напад вишецевним системима "Химарс" на Нову Каховку. Том приликом оштетивши школу, стадион и парк, рекао је представник администрације града Руслан Агајев.
18:53 15.09.2022
Власти Херсонске области појачаће патролирање улицама градова, укључујући и током полицијског часа, саопштио је вршилац дужности шефа администрације региона Сергеј Јелисејев.
„Одлучили смо да појачамо активности полиције у региону. Појачаћемо патроле на улицама, укључујући и за време полицијског часа. Имамо довољно снага и средстава за то“, рекао је Јелисејев.
18:43 15.09.2022
17:31 15.09.2022
Оружане снаге Украјине покушавају да нападну Херсонску област из више праваца, али руске трупе сузбијају покушаје офанзиве, рекао је за Спутњик Кирил Стремоусов, заменик шефа регионалне администрације.

„Украјинске трупе безуспешно покушавају да нападну из разних праваца: из Киселевке у Николајвској области, села Давидов Брод, правца Кривог Рога, као и са мора у области Кинбурнске косе. Немају никакве шансе. Свуда наилазе на жесток отпор“, рекао је он.

Према његовим речима, кијевски режим наставља да шаље хиљаде људи у сигурну смрт зарад „лајкова на друштвеним мрежама“ и одобравања западних покровитеља који данас „подсећају на Четврти рајх“.
17:18 15.09.2022
У Украјину се из Европске уније већ вратило до 5 милиона избеглица, саопштила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен на састанку са украјинским председником Владимиром Зеленским у Кијеву.
"Могу да кажем да су избеглице жељне да се врате кући како би почеле да граде просперитетну и демократску Украјину“, рекла је фон дер Лајен.
17:14 15.09.2022
На Криму се обучавају добровољци за извршавање задатака у оквиру специјалне војне операције, наставља се формирање нових батаљона, рекао је лидер републике Сергеј Аксјонов.

„У потпуности им обезбеђујемо опрему, средства за заштиту, везу и извиђање. Процес је у току, трудимо се да сви оду потпуно опремљени“, написао је Аксјонов на свом Телеграм каналу.

Он је истакао да у потпуности подржава иницијативу чеченског лидера Рамзана Кадирова да региони треба да шаљу добровољце.
"Сви задаци специјалне војне операције ће бити испуњени. И свако од нас може да допринесе нашој заједничкој ствари", рекао је шеф Крима.
17:07 15.09.2022
САД за сада не планирају да испоручују Украјини навођене оперативно-тактичке балистичке ракете, из породице ATACMS, јавља Си-Ен-Ен, позивајући се на неименоване изворе.
По њиховим информацијама, Вашингтон не жели да испоручи Кијеву ракете, јер њихов домет износи око 300 километара, што може дати Украјини могућност да изводи нападе на територију Русије и доведе до ескалације ситуације. Како се истиче, у овом тренутку, максимални домет америчког наоружања који се предаје Украјини није већи од 78 километара.
16:02 15.09.2022
Украјинска војска концентрише снаге код Запорошке области, савезничке снаге јачају линију одбране
Украјинска војска наставља да концентрише снаге на линији фронта у Запорошкој области, ситуација је и даље напета, саопштио је представник локалне администрације Владимир Рогов.
Према његовим речима, циљ украјинске војске је да бројно надјача савезничке снаге.
Рогов је додао да би украјинске снаге могле да покушају да крену у офанзиву у сваком тренутку.
„Од режима Зеленског може се очекивати свашта. Ми појачавамо линију одбране и резерве“, рекао је Рогов.
Раније је саопштено да украјинска војска окупља велике снаге у близини контакт линије у том региону, укључујући и пребацивање велике количине ракетног наоружања HIMARS и артиљерије М 777.
14:13 15.09.2022
Сједињене Америчке Државе намеравају да ускоро доставе Кијеву наоружање неопходно за борбе на југу и истоку Украјине, укључујући напредне ракетне системе, изјавио је координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Џон Кирби у интервјуу телевизијском каналу MSNBC.
13:46 15.09.2022
Представник Русије при ОЕБС-у: Кијевски режим врши репресију над цивилима
На територијама, на којима кијевски режим покушава да задржи власт, масовно се примењују репресивне мере, кажњавање без суда и мучење, изјавио је заменик сталног представника Русије при ОЕБС-у Максим Бујакевич на седници Сталног савета ОЕБС-а у четвртак.
Према његовим речима, „управо на територијама, на којима кијевски режим покушава да задржи власт, масовно се користе репресивне мере, вансудске казне и мучења“, а најављују се и „нове мере које треба да застраше цивиле“.
Он је истакао да је реч о отвореним позивима кијевског режима да се нарушавају права цивила на територијама истока Украјине које су под контролом украјинских снага и да се спроводи „жестока украјинизација“ тих региона.
13:22 15.09.2022
Више од пет снажних експлозија одјекнуло је у Херсону. Претпоставља се да је активиран систем противваздушне одбране, преноси дописник Спутњика.
13:18 15.09.2022
Градоначелник Кривог Рога Александар Вилкул саопштио је да је извршен ракетни напад на једно индустријско предузеће у граду. Према његовим речима, разарања су озбиљна.
„Поново крстарећа ракета. Погодак у индустријско предузеће. Штета је озбиљна, последице се прецизирају. Прелиминарно – нема губитака“, написао је Вилкул на свом Телеграм каналу.
13:05 15.09.2022
Европски парламент подржао издвајање пет милијарди евра помоћи за Украјину
Европски паралмент је на данашњем заседању већином гласова подржао издвајање макрофинансијске помоћи за Украјину у вредности од пет милијарди евра од девет милијарди које је Европска комисија објавила у мају.
Предлог је подржало 534 посланика, а њих 30 је било против.
10:49 15.09.2022
10:35 15.09.2022
У протекла 24 часа украјинске снаге испалиле су 246 граната из тенкова, цевне артиљерије калибра 155, 152 и 122мм, као и из минобацача калибра 120мм, саопштила је Народна милиција Доњецке Народне Републике.
Гађани су окрузи 11 насеља ДНР. У нападима је рањено девет цивила, од којих четворо деце. Оштећене су 22 зграде и четири цивилна објекта.
Заједничким дејствима снага ДНР и Русије уништена су два тенка, једна хаубица Д-30, једно командно место и више од 30 припадника украјинских снага
10:28 15.09.2022
У протекла 24 часа током активних офанзивних дејстава снага Народне милиције Луганске Народне Републике украјинске снаге имале су губитке у људству и војној техници.
У борбама је убијено око 45 припадника украјинских снага и уништено два оклопна транспортера и шест специјалних возила, саопштио је портпарол Народне милиције капетан Иван Филипоненко.
Током протеклог дана украјинске снаге гађале су Светлодарск (ДНР), Переваљск и Стаханов на које је испаљено 16 ракета из вишецевних бацача ракета М142 „Химарс“ америчке производње. Украјинске снаге такође су „Химарсима“ гађале Стаханов и Лисичанск, на који је испаљено 10 ракета.
10:19 15.09.2022
Град Херсон и цела Херсонска област нису ни у каквој опасности, сви покушаји украјинске војске да продру на ову територију преко копна или мора су спречени, изјавио је заменик шефа администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.
„Било какви покушаји продирања на територију Херсонске области преко копна или мора су осујећени, због тога што су све наше линије заштите подигнуте професионално. Град Херсон и Херсонска област нису ни у каквој опасности“, рекао је Стремоусов за руски „Први канал“.
09:46 15.09.2022
09:45 15.09.2022
Песков: Гаранције Украјини може дати само Кијев
Гаранције безбедности Украјини може дати само руководство те земље, када схвати безизлазност ситуације, сматра портпарол Кремља Дмитриј Песков новинарима у Самарканду, у којем се одржава дводневни самит Шангајске организације за сарадњу.
Песков је, такође, рекао да покушаји Сједињених Америчких Држава, које настоје да надиграју Русију, имају стални карактер.
09:23 15.09.2022
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је да је добила америчку визу ради учешћа у раду Генералне скупштине Уједињених нација, али да низ других чланова руске делегације још није добио визе.
„Што се тиче виза, неки чланови делегације су их добили – Сергеј Викторович Лавров и још неколико људи из пратећег особља. Остало још није решено. Мени су визу дали“, рекла је Захарова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала