- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ердоган: Састао бих се са Асадом да је дошао на самит ШОС

© Sputnik / Лола ЂорђевићРеџеп Тајип Ердоган
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да би се састао са сиријским председником Башаром Асадом, да је сиријски лидер посетио самит ШОС, који се одржава у Самарканду, саопштио је колумниста издања „Хуријет“ Абдулкадир Селви, близак владиним круговима.
„Ердоган је дао следећу историјску изјаву: ‘Штета што Асад није дошао у Узбекистан, састао бих се са њим’. Ердоган је такав лидер. Управо то га чини великим лидером. Демирел (покојни председник Турске Сулејман Демирел) је говорио: ‘Ако не знате како да склопите мир, не немојте ратовати’. Ми не ратујемо са Сиријом. Ми се боримо против терористичких организација у Сирији. Али, ни са Асадом нисмо пријатељи“, истакао је колумниста.
Раније је агенција „Ројтерс“, позивајући се на изворе саопштила да је директор Националне обавештајне организације (МИТ) Турске Хакан Фидан одржао низ састанака са сиријским колегом Алијем Мамлуком, на којима су размотрили могући састанак шефова дипломатија две земље.
Према речима турског званичника, Русија жели да Турска и Сирија превазиђу своје проблеме и постигну одређене договоре. Наводи се да је Русија наводно повукла део својих снага из Сирије и затражила од Турске да нормализује односе са актуелним сиријским председником Башаром Асадом. Према речима другог извора, Москва је подстакла Дамаск да ступи у преговоре.
Извори наводе да је током састанка био постигнут неки напредак.
Самит Шангајске организације за сарадњу (ШОС) одржава се у узбекистанском граду Самарканду 15. и 16. септембра. Данас се на маргинама самита очекује билатерални састанак турског и руског председника Реџепа Тајипа Ердогана и Владимира Путина. Раније је иранска агенција „Тасним“ објавила о могућем састанку Ердогана и Асада у Самарканду, али касније је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу саопштио да сиријски лидер није позван на самит.
Заставе држава-учесница Самита ШОС у Самарканду - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
РУСИЈА
Путин на Самиту ШОС, одржава се састанак у ужем формату /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала