- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин на Самиту ШОС, одржава се састанак у ужем формату /видео/

© Фото : SCO Uzbekistan Organizing CommitteeЗаставе држава-учесница Самита ШОС у Самарканду
Заставе држава-учесница Самита ШОС у Самарканду - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин, који већ други дан борави у узбекистанском Самарканду, стигао је на самит Шангајске организације за сарадњу (ШОС).
Поред руског лидера, стигли су и остали лидери земаља ШОС-а, а дочекао их је узбекистански председник Шавкат Мирзијојев.
Према речима узбекистанског лидера, Узбекистан је припремио за потписивање на Самиту више од 40 споразума и одлука.
„Захваљујући заједничким напорима, припремили смо за потписивање солидан пакет докумената – преко 40 споразума и одлука. У њима су одражени наши заједнички приступи интеракцији у неопходним и ефикасним областима сарадње“, истакао је Мирзијојев.
Лидери држава учествовали су у церемонији заједничког фотографисања, након чега је отпочео састанак организације у ужем формату.
После тога ће се лидери чланица поново окупити ради седнице у проширеном формату, а такође потписати Самаркандску повељу у којој су утврђени ставови земаља учесница о најважнијим регионалним и глобалним питањима.
Путин у свом распореду има планиране билатералне састанке са премијером Индије Нарендром Модијем, турским председником Реџепом Ердоганом, као и председником Азербејџана Илхамом Алијевом. Очекује се да ће се радна посета руског председника завршити разговором са новинарима.
Руски председник се јуче на маргинама самита састао с председником Ирана Ибрахимом Раисијем, председником Киргизије Садиром Жапаровом, председником Туркменистана Сердаром Бедимухамедовом, као и с пакистанским премијером Шахбазом Шарифом и председником Кине Си Ђинпингом. Такође је разговарао с председником Узбекистана Шавкатом Мирзијојевом и уручио му орден Александра Невског. Била је потписана и Декларација о свеобухватној стратешкој сарадњи Русије и Узбекистана.
Самит ШОС одржава се у Самарканду у Узбекистану 15. и 16. септембра.
Како се очекује, лидери организације разговараће о широком спектру питања – јачању потенцијала организације у области безбедности и стабилности, јачању економских веза, развоју саобраћајне повезаности, јачању културне и хуманитарне димензије ШОС.
Владимир Путин и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
РУСИЈА
Самит ШОС: Кина и Русија ће имати кључну улогу у свету који се мења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала