- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин и Пашињан разговарали о ситуацији на јерменско-азербејџанској граници

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПремијер Јерменије Никол Пашињан и председник Русије Владимир Путин на састанку у Москви
Премијер Јерменије Никол Пашињан и председник Русије Владимир Путин на састанку у Москви - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
Премијер Јерменије Никол Пашињан разговарао је у петак телефоном с руским председником Владимиром Путином о ситуацији на јерменско-азербејџанској граници, саопштено је из Владе Јерменије, а информацију је потврдио и портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Саговорници су разговарали о ситуацији на јерменско-азербејџанској граници. Пашињан је нагласио да је, иако је сада на граници релативно мирно, ситуација и даље напета због агресије Азербејџана, усмерене против суверене територије Јерменије“, наведено је у саопштењу.
Наведено је, такође, да су лидери разговарали о реализацији одлука које су усвојене у вези с обраћањем Јерменије ОДКБ-у.
Пашињан је на седници Владе Јерменије саопштио да је током сукоба на граници погинуло 135 јерменских војника и да има много рањених.
„Позиција Јерменије остаје непромењена: азербејџанска војска је дужна да напусти северну територију земље“, рекао је Пашињан и додао да власти за сада не сматрају да је неопходно уводити ратно стање, али да добровољци могу да допринесу заштити земље.
У уторак током ноћи на јерменско-азербејџанској граници избили су сукоби, а две стране оптужују се међусобно за изазивање напетости. Јереван је саопштио да су азербејџански војници гађали територију Јерменије из артиљеријског наоружања и беспилотним летелицама. Гађано је неколико пограничинх области.
Баку је саопштио да су јерменсјки војници гађали позиције азербејџанске војске на граници и да је дошло до сукоба. Министарство Азербејџана је оптужило Јерменију да намерава да обустави мировни процес. Обе стране су саопштиле да имају губитке међу војницима.
Касније је Министарство одбране Јерменије саопштило да је у 19.00 сати (по московском времену) наступио прекид ватре.
Мировњаци ОДКБ у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
РУСИЈА
Јерменија затражила војну помоћ од ОДКБ и Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала